Zasavska pokrajinska zveza upokojencev je 26. avgusta s pokrajinsko koordinatorko Zasavja Jerico Laznik organizirala srečanje prostovoljk Zasavja, ki delujejo v projektu Starejši za starejše. Povabili so tudi predsednike društev upokojencev Litija, Gabrovka, Šmartno pri Litiji, Zagorje, Trbovlje in Hrastnik. Vsi so se zbrali v Gostilni Pr Čop v Podkumu.

Nekatere prostovoljke so bile na srečanju prvič, a so se z ostalimi hitro ujele. Zbrale so se v večnamenskem prostoru, kjer jim je najprej zaigral ansambel Zimzelen. Ker je bila predsednica Jerica Laznik odsotna, je vodenje prevzela njena namestnica Nada Pintar iz Šmartnega pri Litiji. Prostovoljcem se je zahvalila za nesebično in srčno delo, predvsem v času pandemije, saj so s svojim poslanstvom kljub težkim razmeram nadaljevali in pomagali uporabnikom skozi celo leto. Poudarila je, naj svojo srčnost, izkušnje in dobra dela še naprej delijo med starejše, predvsem tiste, ki so osamljeni in potrebujejo pomoč. Nekaj besed sta spregovorili tudi vodja projekta Starejši za starejše na Zvezi društev upokojencev Slovenije Rožca Šonc in nekdanja pokrajinska koordinatorka Zasavja Marjana Bajda.

Po koncu uradnega dela je sledilo še druženje in ples. Pred kosilom jih je pozdravil kuharski mojster Lojze Čop, po kosilu pa so si ogledali stare objekte, ki jih je Lojzetova mama Ija Čop iznajdljivo in unikatno preuredila. Povedala jim je, kako se je lotila te prenove in kakšne zapreke je doživljala.

Stara gostilna služi spominom na zgodovino. V njej so zanimivi artikli iz preteklosti in veliko nagačenih živali na stenah. Kozolec, kjer so včasih sedeli gostje, je preuredila v poročno dvorano, kjer so možni tudi poročni obredi. Svinjski skedenj je preuredila v kopalnico, kjer je tuš, stranišče in umivalnik ter prostor za počitek. V prostor, kjer so včasih shranjali mrvo, pa je namestila sedem različnih lojtrskih voz, ki jih je preuredila v postelje. Na podstrehi tega objekta, pa je dodala več kot deset skupnih ležišč. Na travniku je tudi manjši bazen, ki ga je naredila iz osebnega vozila.

Marjana Kolar

Foto: Marjana Kolar