Danes v zagorskem mladinskem centru pripravljajo že stalno druženje Čvekava kava, kjer vas čaka tudi brezplačna ledena kava. V Trbovljah pa VGC in ZLU pripravljata delavnico verižnega člena, kjer bodo moči ponovno združile različne generacije. Na današnji dan se je rodil inovator Franc Jenčič, praznujemo pa tudi mednarodni dan spomina na trgovino s sužnji in njeno odpravo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 23. avgust 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju

Zapore cest

Od 17. avgusta velja popolna zapora makadamskega parkirišča pri Godbenem domu Trbovlje zaradi energetske sanacije. Zaprta sta tudi pločnika na obeh straneh objekta (ob regionalni cesti in ob javni poti).

Ob regionalni cesti Bevško–Trbovlje je od 23. do 27. avgusta delna zapora hodnika za pešce zaradi zamenjav stavbnega pohištva na naslovu Vodenska cesta 44. Zapore so označene z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Železokrivnica–Nasipi bo do 15. septembra, vsak dan od 7. do 17. ure, delna zapora ceste zaradi del pri izvajanju projekta infrastrukturna posodobitev obrtno industrijske cone Nasipi. Promet poteka po enem voznem pasu, zapora je označena z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta je vsak dan od 7. do 17. ure delna zapora ceste zaradi gradnje kanalizacijskega priključka. Promet je urejen izmenično.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije poškodovane brežine.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je zaradi gradnje skate parka Ledenica oviran promet.

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik je od 5. julija do 1. septembra popolna zapora ceste na odseku Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije in ureditve priključka za kamnolom. Odsek ceste uvoz v kamnolom bo zaprt od 7. do 17. ure. Cesta se bo odpirala vsako polno uro za 10 minut. Od 17. do 7. ure naslednjega dne bo omenjeni odsek ceste normalno prevozen.

Lokalna cesta Litija–Sava je od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji sta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Kresniški vrh, izvod Prosenčev mlin (od 9. do 13. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Čvekava kava

Kot med vsakimi počitnicami, se tudi letošnje poletje vrača Čvekava kava, ki bo vsak ponedeljek med 10. in 13. uro na terasi Mladinskega centra Zagorje ob Savi. Druženje je namenjeno aktivnemu preživljanju prostega časa za mlade. Na Čvekavi kavi vas vedno pričaka brezplačna ledena kava. Navadna kava, čaj, cedevita in prigrizki pa so v MC ZoS vedno na voljo.

Verižni člen Trbovlje

Večgeneracijski center Zasavje in Zasavska ljudska univerza danes ob 9. uri ponovno pripravljata delavnico verižnega člena, kjer bodo moči združile različne generacije. Delavnica bo pri Rudarskem domu v Trbovljah.

Branko Klančar – Preživeli

V foto galeriji F 2.8 v Zagorju je odprta fotografska razstava Branka Klančarja z naslovom Preživeli. Razstava je posvečena zgodbi s srečnim koncem o preživetju Bosanskega planinskega konja, ki mu je grozilo popolno izumrtje. V naravi se je ohranilo le majhno število prostoživečih konj. Njihovo število pa se z močnim prizadevanjem članov društva vztrajno povečuje, tako da prihodnost te vrste ni več tako temna. Danes si lahko razstavo ogledate od 17. do 19. ure.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. in 16. do 19. ure, v galeriji Delavskega doma Hrastnik od 18. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Franc Jenčič

Na današnji dan se je leta 1910 v Makarski na Hrvaškem rodil inovator, kemijski inženir, avtor analitske tehtnice in pobudnik ustanovitve finomehaničnega oddelka v Centralnih rudniških delavnicah, iz katerega je nastala tovarna Mehanika, Franc Jenčič. Za ZN je v Nemčiji pregledoval kemijske laboratorije. Bil pa je tudi zaslužen, da je bila Sava vsak dan bolj čista za 500 ton premogovega prahu. Umrl je 24. februarja leta 1985 v Trbovljah.

Svetovni dnevi

Mednarodni dan spomina na trgovino s sužnji in njeno odpravo

Vsako leto se 23. avgusta spominjamo ene največjih tragedij v svetovni zgodovini – trgovine s sužnji. Za ta datum se je na svojem 29. zasedanju odločil izvršni odbor Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO), saj se je prav na ta dan leta 1791 na Haitiju zgodila vstaja sužnjev. Omenjeni zgodovinski dogodek je močno vplival na nadaljnje dogodke, ki so vodili k odpravi suženjstva.

Savus


 

Prejšnji članekRokomet na Dolu pri Hrastniku
Naslednji članekEx tempore Art Kum 2021