Letošnji Ex tempore Art Kum je potekal vikend prej kot zadnja leta, začel pa se je tudi na četrtek in ne v petek, kot je bila dosedanja praksa. Postregel pa je z velikim številom udeleženk in udeležencev, vseh skupaj je bilo 25.

Art Kum poteka v organizaciji Društva za umetnost Kum, ki ga zadnja leta uspešno vodi Zoran Cvar. Poleg vse večjega števila udeležencev Ex tempore postaja mednarodno srečanje likovnic in likovnikov. Letos sta se tako pridružili Sona Nobis in Gudrun Kargliz Avstrije ter Danilo Divanovic iz Norveške. Ostale udeleženke in udeleženci pa so bili: Bogdan Barovič, Jože Potokar Cvrčo, Janez Mišo Knez, Miha Knez, Milan Razboršek, Vida Praznik, Jure Crnkovič, Nevenka Flajs, Severina Trošt Šprogar, Stanka Bantan, Bojan Dremelj, Zoran Poznič, Vukašin Šobot, Tina Konec, Maja Pogačnik, Erna Ferjančič, Ana Kovač, Eva Forstnerič, Robert Hiršl, Lojze Adamlje, Romeo Štrakl in Barbara Borlovan.

Seveda vsi ustvarjalci niso ustvarjali vse štiri dni, vendar bodo svoja dela zapustili stalni zbirki, ki bo z naborom letošnjih del obogatila kulturno dogajanje v galerijah v Sevnici, Trbovljah, Zagorju ob Savi, Hrastniku in Rogaški Slatini, verjetno pa bo razstava na ogled še kje.

Osrednji dogodek pa je bila otvoritev dela retrospektivne razstave Janeza Kneza in kratkega kulturnega dogodka. Žal je bil letos odsoten glavni spremljevalec Art Kuma Aleš Leko Gulič, zato je njegove besede prebrala Nevenka Flajs. Nekaj misli o pomenu dela Janeza Kneza je razgrnil Lojze Adamlje, dopolnil pa ga je sin Janeza Kneza Janez Mišo Knez.

Zaključek odprtja razstave pa so začinili mladi glasbeniki pod vodstvom Blaža Rojka: violinistki Izabela Hace in Eva Rojko ter Areh Mahkovic na kontrabasu. Na kitari jih je spremljal Matej Fele.

Vukašin Šobot

Foto: Vukašin Šobot

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekZabava s Perkmandelcem