V Rokometnem klubu Dol TKI Hrastnik veliko pozornosti posvečajo delu z mladimi, saj so osnova športnih klubov doma vzgojeni igralci. Čeprav kraj šteje le tisoč prebivalci, v klubu trenira 100 otrok, že 21 let pa organizirajo tudi turnir v mini rokometu, zaradi katerega na Dol pride veliko ekip mladih rokometašev iz različnih držav.

Zgodovina

Začetki rokometa na Dolu so povezani z bližnjim Hrastnikom, kjer so si žogo podajali že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Igrali pa so ga tudi pri urah športne vzgoje na Dolu. Tam so pričeli z redno vadbo rokometa v okviru Športnega društva Partizan, leta 1982 pa so ustanovili Rokometni klub Dol. V njem so najprej začeli z delom v mladinskih selekcijah in iz njih razvili še članske ekipe.

Športni uspehi

Klub je najprej nastopal v zasavski ligi, potem v nekdanji drugi slovenski ligi, ki je postala 1. B liga, v kateri tekmuje danes. Predsednik kluba Dejan Selak z zadovoljstvom pove, da se jim je v zadnjem obdobju v dveh sezonah (2016/17 in 2018/19) uspelo prebiti tudi v družbo najboljših v Sloveniji, v prvo NLB ligo. »Na ta dosežek smo posebej ponosni, saj so jedro ekipe igralci, ki izhajajo iz naše rokometne šole,« poudari športni uspeh.

Največji uspeh kluba je zagotovo nastop na zaključnem turnirju pokala Slovenije »final four«, ki je bil leta 2015 v Kopru. »Nastopali smo v družbi RK Celje, Koper in Velenje. Za tako majhen klub, kot smo mi, je to izjemen uspeh. Odlično gre tudi našim mlajšim selekcijam. V preteklem desetletju je ena od njih osvojila celo naslov državnega prvaka,« največje uspehe našteje Selak.

Rokozaver s štirimi leti

Občina Hrastnik ima manj kot 10 tisoč prebivalcev, krajevna skupnost Dol pri Hrastniku okoli tisoč, zato je podatek, da v klubu trenira sto otrok, še bolj zavidanja vreden. Klubom, ki delajo z mladimi, je najpomembneje doseči, da otroci vzljubijo šport. Tega se v RK Dol TKI Hrastnik dobro zavedajo.

Najmlajši član njihovega kluba šteje komaj štiri leta in pol ter je član Rokozavrov, kot se imenuje najmlajša selekcija. »Letos imamo pri Rokozavrih kar 15 nadobudnežev. Pri tako majhnih otrocih sicer še ne moremo reči, da jih učimo rokometa, ampak jih skušamo osvojiti z žogo,« z nasmehom na obrazu predsednik kluba. Član upravnega odbora kluba Jure Zdovc pa doda: »Kot kaže, smo na pravi poti, saj velik delež otrok po dveh letih nadaljuje z mini rokometom.«

Mednarodni turnir v malem rokometu

V klubu se zavedajo, da lahko preživijo le, če bodo otroške in mladinske selekcije delovale dobro in razvijale igralce, ki bodo klub zastopali kot člani. S prijavo na razpis projekta NLB Šport mladim, s katerim delijo isto vizijo – mlade ljudi izpred TV, računalnikov in telefonov vrniti v naravo, telovadnice in igrišča –, želijo svojim varovancem ponuditi še več možnosti za razvoj. Že leta jim to omogočajo s tradicionalnim mednarodnim turnirjem v malem rokometu Zasavje cup, prav tako zelo pomembnim projektom dolskega kluba.

Gre za dogodek, za katerega diha ves Dol. V njihov mali kraj takrat pride veliko ekip iz različnih držav. »K nam prihajajo otroci iz Avstrije, Italije, Hrvaške, tudi iz Bosne. V rekordnem letu je na Dolu rokomet igralo več kot 1.100 otrok v enem dnevu,« o enem najpomembnejših dogodkov v njihovem kraju z zanosom razlaga Jure Zdovc.

Domači fantje

Ko so tekmovali v 1. NLB ligi, so ugotovili, da navijačem, ki se jih na tekmah zbere več sto, največ pomeni, če za klub igrajo domači igralci. »Ni pomembno, v kateri ligi igramo, pomembneje je, da so na igrišču naši fantje,« zaključi Dejan Selak.

Pred novo sezono

Članska ekipa v sezono 2021/2022 vstopa z novim glavnim trenerjem, kemičarje bo vodil dosedanji pomočnik glavnega trenerja, 41-letni Trboveljčan Gregor Pesko. Na čelu stroke bo zamenjal Jureta Šterbucla, ki je sprejel prvoligaški izziv. Vodil bo namreč ekipo RD Urbanscape Loka, ki nastopa v 1.NLB rokometni ligi Slovenije. Vlogo pomočnika glavnega trenerja bo opravljala ikona dolskega kluba Gregor Klepej, ki se bo tako poslovil od aktivnega igranja. V strokovnem štabu ostajata Borut Špacapan kot vodja moštva in Siniša Nesladek v vlogi fizioterapevta.

Igralske novosti

S koncem sezone se je iztekla posoja Žigi Rebevšku, ki se je vrnil v MRK Ljubljana. Celjan bo spet “mulc z Galjevice”, v tej sezoni bo torej branil vrata ljubljanskega prvoligaša.

Zaradi službenih obveznosti je kariero zaključil, oziroma prekinil 23-letni levoroki Celjan Nejc Drobež. Drobež je lahko igral tako na poziciji desnega krila, kot tudi desnega zunanjega igralca. Za konec kariere se je odločil tudi domačin, 20-letni krožni napadalec Vasja Krajnc, ki se bo posvetil študiju.

Mesto Rebevška bo v vratih zasedel  21-letni Erik Štamic. Štamic prihaja na posojo iz RK Maribor Branik, sicer pa gre za fanta iz Braslovč, ki študira na gradbeni fakulteti v Mariboru. Prejšnjo sezono je bil član RK Pomurje.

Rumeno-črni dres bo tudi v letošnji sezoni nosil levi zunanji Urh Sitar. V prejšnji sezoni je bil posojen s strani RK Celje Pivovarne Laško, sedaj pa sta se dolski in celjski klub dogovorila za prestop. »22-letni Arclinčan je imel prejšnjo sezono obilico smole, saj si je že v pripravljalnem obdobju poškodoval kolenske vezi in bil zato celotno sezono odsoten z rokometnih igrišč. Rehabilitacija je potekala uspešno, želimo si, da se hitro vrne v tekmovalni ritem, saj gre za enega izmed nosilcev igre dolske ekipe,« pravi Zdovc.

Ekipo je okrepil tudi 21-letni levoroki krilni igralec Gašper Zupanc, ki prestopa v dolskega 1.B ligaša iz ptujske Drave. Skupaj s Klemnom Brilejem bo Celjan deloval na desnem krilu in sigurno bosta tvorila enega izmed udarnejših dvojcev lige na tej poziciji.

Tako kot lansko sezono bo tudi v tej sezoni na posoji na Dolu 21-letni Slovenjgradčan Alen Veršovnik. “Vršo” prihaja iz RK Slovenj Gradec 2011. Marljivi Korošec bo na levem krilu tvoril tandem z Žanom Blagotinškom. Igranje rokometa bo usklajeval s šolskimi obveznostmi, saj je študent Fakultete za šport v Ljubljani.

Eden izmed organizatorjev igre kemičarjev bo tudi 20-letni Celjan Luka Hohnjec. Tako kot v prejšnji sezoni prihaja na posojo iz RK Celje Pivovarna Laško. Razpoke v nasprotnikovih obrambah bo poskušal povzročati predvsem s svojo hitrostjo in prodori.

Na mestu krožnega napadalca se ekipa iz ene izmed najbolj rokometnih vasi Slovenije krepi z 20-letnim Celjanom Tjanom Potočnikom. Tjan prihaja na posojo iz RK Celje Pivovarne Laško, v prejšnji sezoni je nastopal v dresu prvoligaša iz Izole. Glede na prikazano v dosedanjem delu pripravljalnega obdobja bi Celjan lahko predstavljal pomembno okrepitev za kemičarje.

Sestava ekipe še ni povsem zaključena, lahko da se ekipi priključi še kakšen igralec, določeni pogovori so v teku. »Vzdušje na treningih je kljub najmanj priljubljenem delu sezone (pripravljalno obdobje) odlično. Delavnost je na visokem nivoju, upamo pa, da nas bodo obšle poškodbe, s katerimi smo imeli v prejšnji sezoni obilico preglavic in da potek sezone ne bo krojila situacija s pandemijo. Cilji so visoki, saj ob normalnem poteku sezone sigurno spada ekipa v vrh lige, še pravi Zdovc o letošnji načrtih kluba.

Savus

Foto: arhiv RK Dol TKI Hrastnik

Prejšnji članekMed rudarji: Riko Majcen
Naslednji članekDanes dogaja