Na mestni ploščadi v Zagorju lahko danes na velikem zaslonu spremljate nastope vseh treh Zasavčanov. Tam bo namreč ekipa Vala 202, ki bo njihove nastope tudi komentirala. V Hrastniku se lahko ponovno cepite brez predhodnega naročila. Čakajo vas cepivi Pfizer in Janssen.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 28. julij 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju večinoma sončno z nekaj koprenaste oblačnosti. V večernem času lahko na zahodu nastane kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Ponekod bo še pihal jugozahodni veter. Jutranje temperature od 14 do 19, najvišje dnevne od 27 do 33 °C.

V četrtek in petek bo sončno in vroče. Pihal bo šibak veter južnih smeri. Verjetnost popoldanskih neviht bo majhna.

Zapore cest

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji bosta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik bo od 5. julija do 1. septembra popolna zapora ceste na odseku Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije in ureditve priključka za kamnolom. Odsek ceste uvoz v kamnolom bo zaprt od 7. do 17. ure. Cesta se bo odpirala vsako polno uro za 10 minut. Od 17. do 7. ure naslednjega dne bo omenjeni odsek ceste normalno prevozen.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Elektro Ljubljana obvešča, da bodo jutri brez električne energije odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Bitiče (od 11.30 do 14. ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Cepljenje v Hrastniku

V cepilnem centru Zdravstvenega doma Hrastnik bodo danes cepili brez predhodnega naročanja. Od 8. do 9. ure bodo cepili s cepivom proizvajalca Pfizer. Cepljenje je namenjeno otrokom in mladostnikom starim od 12 do 18 let v spremstvu staršev, študentom in zaposlenim v vzgojno izobraževalnih inštitucijah, da bodo pred pričetkom šolskega leta zaščiteni. Od 9. do 10. ure bodo cepili s cepivom proizvajalca Pfizer, od 12.30 do 13. ure pa s cepivom proizvajalca Janssen (Johnson & Johnson). Ta cepiva so namenjena vsem ostalim prebivalcem.

Val 202 v Zagorju

Danes boste lahko slovenske olimpijce ponovno spremljali na velikem zaslonu v Zagorju. Na mestni ploščadi bo namreč med 10. in 15.30 uro ekipa Vala 202, ki bo nastope olimpijcev komentirala v živo. Program bosta vodila Aleš Smrekar in Uroš Volk. 

Olimpijske igre v Tokiu

Na Olimpijskih igrah v Tokiu boste lahko danes spremljali vse tri zasavske olimpijce. Najprej bo nastopil igralec namiznega tenisa Darko Jorgić. Tekma bo ob 4. uri zjutraj po slovenskem času. Prvič bo nastopil tudi kajakaš Peter Kauzer, ki bo nastopil na kvalifikacijah. Tekma bo ob 6.47 uri po našem času. Primož Roglič pa bo kot edini slovenski kolesar nastopil še v kronometru. Tekma bo ob 7. uri zjutraj.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. in 16. do 19. ure, v galeriji Delavskega doma Hrastnik od 18. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Rojstvo Ludvik Mrzel

Na današnji dan se je leta 1904 rodil pripovednik, pesnik, esejist, gledališki in literarni kritik, dramatik in prevajalec, predvsem pa časnikar Ludvik Mrzel. Rodil se je v Loki pri Zidanem Mostu. V Trbovljah je obiskoval osnovno šolo, v šestem razredu pa je bil izključen zaradi sodelovanja v marksistični skupini. Leta 1923 je bil osumljen sodelovanja v rudarski stavki v Trbovljah, aretiran in za mesec dni zaprt v zaporih v Laškem in Celju. Bil je zadnji urednik revije Svobodna Mladina, sodeloval je pri mladem PEN-u, bil je časnikar in urednik dnevnika Jutro ter sodelavec Radia Ljubljana. Za Jutro je pisal podlistke, sicer pa lirične črtice, novele in socialno obarvane pravljice.

Rojstvo Franc Princ

Na današnji dan se je leta 1925 rodil ravnatelj Industrijsko rudarske šole ter komercialist v STT in Rudisu Franc Princ. Kulturnemu življenju Trbovelj in Slovenije je dal velik pečat, saj je izdal tudi pesniško zbirko. Bil je tudi med ustanovitelji Srednje tehniške šole v Trbovljah. Kasneje se je zaposlil v Strojni tovarni Trbovlje in pri Rudisu. V obeh podjetjih je delal kot komercialist. Ukvarjal pa se je tudi z gledališčem in pesništvom. Umrl je 26. decembra 1992 v Trbovljah.

Svetovni dnevi

Svetovni dan hepatitisa

Danes praznujemo svetovni dan hepatitisa, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija določila na rojstni dan nobelovca profesorja Blumberga, odkritelja hepatitisa B. Namen dneva je osveščanje ljudi o virusnih hepatitisih. Testiranje je priporočeno za vse, ki so ali so bili izpostavljeni tveganim vedenjem oziroma situacijam. Testiranje za hepatitis B in C bi moralo biti usmerjeno na intravenozne uživalce drog, ki so okuženi s HIV in ostalimi spolno prenosnimi okužbami, moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, zapornike in druge skupine s povečanim tveganjem.

Savus


 

Prejšnji članekMoje morje
Naslednji članekMednarodni glasbeni festival Ursus