Če se še niste cepili, lahko danes to storite v Zagorju, kjer vas brez predhodnega naročanja čaka Astra Zeneca. Spomnite pa se tudi na vse krvodajalce, ki danes praznujejo svoj praznik, saj s svojim darovanjem rešijo številna življenja.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 14. junij 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 27 °C.

V torek in sredo bo sončno in postopno nekoliko topleje.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje-Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bodo danes brez električne energije odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Selšek, izvod 4. Cerovica (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri bo dobava električne energije motena pri odjemalcih, ki so oskrbovani iz TP Gabersko (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Trbovlje) in iz TP Kresnice vas, izvod Krnc, železniška postaja (od 10. do 12. ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Cepljenje Zagorje

V Zdravstvenem domu Zagorje se lahko danes od 13. ure dalje v prostorih KC Delavski dom Zagorje cepite s cepivom Astra Zeneca. Prednost bodo imeli tisti, ki imajo v ZD Zagorje izbranega osebnega zdravnika ali koncesionarja.

Seja OS Litija

V Litiji bodo ob 17. uri izvedli že 18. redno sejo Občinskega sveta Litija. Odvijala se bo v veliki sejni sobi Občine Litija. Na njej bodo obravnavali: odlok o mladini v Občini Litija, soglasje k organizaciji izvajanja predšolske vzgoje za leto 2021/2022, sklep o določitvi cen programov predšolske vzgoje, poročilo o delu za leto 2020: Vrtca Litija, ZKMŠ Litija za leto 2020, JZ Mestne lekarne in ZD Litija, informacijo o izvedenih aktivnostih v času epidemije COVID-19, kadrovske zadeve, premoženjske pravne zadeve, informacije o delu župana, podžupanje in podžupana ter vprašanja in pobude svetnikov.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. ure, v galeriji Delavskega doma Hrastnik od 18. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Rojen Vili Fajdiga

Na današnji dan leta 1918 se je v Trbovljah rodil Vili Fajdiga, eden izmed trboveljskih originalov in kitarist, ki je znal s svojim igranjem kitare (»slide« tehnika) navdušiti poslušalce in tudi zahtevne glasbene sladokusce. Ni pa igral le kitare, zraven je tudi prepeval. Bil je eden izmed redkih oseb, ki so bili med lokalnimi prebivalci znani in dobro sprejeti.

Svetovni dnevi

Svetovni dan krvodajalstva

Maja 2005 so na 58. zasedanju Generalne skupščine Svetovne zdravstvene organizacije ministri za zdravje z vsega sveta soglasno izrazili zavezanost in podporo prostovoljnemu darovanju krvi ter 14. junij določili za Svetovni dan krvodajalcev. Namenjen je ozaveščanju o potrebi po varni krvi in krvnih pripravkih ter zahvali krvodajalcem za njihov dar, ki rešuje številna življenja. Storitev preskrbe s krvjo, ki bolnikom omogoča dostop do varne krvi in krvnih pripravkov v zadostni količini, je ključni element učinkovitega zdravstvenega sistema.

Savus