Na torkovi podelitvi priznanj in nagrad Frana Gerbiča, ki je potekala 8. junija v Kulturnem domu v Cerknici, rojstnem kraju Frana Gerbiča, je bil med dobitniki priznanj za leto 2020 tudi Alojz Stradar, učitelj harmonike na Glasbeni šoli Trbovlje (GŠ Trbovlje).

Stradar je že 21 let učitelj harmonike in diatonične harmonike ter dirigent harmonikarskega orkestra na Glasbeni šoli Trbovlje.

Ker je glasba njegovo življenje, poleg poučevanja na glasbeni šoli, svoj prosti čas še vedno posveča tudi lokalnim zborovskim in folklornim sestavom.

Kot učitelj je bil v začetku popolnoma predan klavirski harmoniki. Ko pa se je v sistem javnega glasbenega izobraževanje vpeljalo tudi ljudske inštrumente, je razvil svoj neverjetni pedagoški in glasbeni potencial na diatonični harmoniki.

Alojz Stradar vodi tudi harmonikarski oddelek GŠ Trbovlje, ki pod njegovim vodstvom raste in se ves čas razvija. Z orkestrom se je deležil skoraj vseh srečanj harmonikarskih orkestrov slovenskih glasbenih šol na Jesenicah in vedno prejel pozitivne kritike strokovnih ocenjevalcev. Predstavil se je tudi na reviji orkestrov Zasavskih glasbenih šol.

Poleg harmonikarskega orkestra je Alojz Stradar uspešen tudi z izvrstnimi solisti, ki na tekmovanjih redno dosegajo odlične rezultate. Številne nagrade, plakete, priznanja izkazujejo priznanje njegovemu uspešnemu pedagoškemu delu, predanosti mladim inštrumentalistom, instrumentu, pa tudi glasbeno ustvarjalnemu in skladateljskemu delu. Prav slednje je nadgradnja njegovim prizadevanjem, da diatonični harmoniki povečuje prepoznavnost ter tehnično in muzikalno izraznost.

Vse to in še več, je pedagoški opus Alojza Stradarja, s katerim dokazuje, da je eden tistih glasbenih pedagogov, ki za seboj puščajo izjemno pedagoško sled.

Savus

Foto: Katja Mikula


 

Prejšnji članekPrenova igrišča na Polju
Naslednji članekDanes dogaja