Če si še niste ogledali razstave Jureta Kneza – Retrospektiva, si jo lahko ogledate tudi na današnji sončen dan. Ob dnevu šivalnega stroja pa se spomnite na vse ženske, ki so dolgo časa šivale na roke, šivalni stroj pa jim je delo zelo olajšal. 

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 13. junij 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes povečini sončno. Na severovzhodu je v jutranjem času možna kakšna ploha, popoldne pa lahko kakšna ploha nastane tudi drugod. Ponekod bo zapihal veter severnih in vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 23 do 27 °C.

V ponedeljek bo pretežno jasno in nekoliko hladneje. V torek bo sončno.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje-Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Jutri bodo brez električne energije odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Selšek, izvod Cerovica (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Ježek Sonic

Ob 18. uri si lahko v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje ogledate sinhronizirano, animirano pustolovščino Ježek Sonic (Sonic the Hedgehog). Ježek Sonic je modre barve, izjemno hiter, ni z našega planeta, a ima človeške lastnosti. Rodil se je s sposobnostjo, da je hitrejši od zvoka. Poleg pa se lahko spremeni tudi v žogo in napade sovražnika. Med pustolovščinami na Zemlji se spoprijatelji s policistom Tomom Wachowskim, s katerim se podata v boj proti zlobnemu dr. Robotniku, ki skuša ježka Sonica ugrabiti in prevzeti njegove super moči, da bi zavladal svetu.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Dan šivalnega stroja

Na ta dan – leta 1790 – je angleški izumitelj Thomas Saint dobil patent za prvi šivalni stroj. Dan velja slaviti, ker je šivalni stroj ženskam, ki so vse dotlej šivale na roko, zelo skrajšal šivanje in so torej imele več časa za druge stvari.

Savus