Zaprtje pomeni redko iztrebljanje majhnih količin blata, ki ga spremlja mučno napenjanje ali pa zasušitev oz. zatrditev blata, ki ji pravimo zapeka. Je pogosta težava, ki redko povzroči resne zaplete. Ker smo različni, je težko določiti normalno število dnevnih iztrebljanj. Pozorni moramo biti, kadar se pomembno spremenita količina blata in pogostost iztrebljanja ali pa se med samim iztrebljanjem spremenijo lastnosti blata.

Vzroki zaprtja so lahko različni – uživanje hrane s premalo vlakninami in drugimi sestavinami, ki ohranjajo normalen volumen blata, premalo gibanja in oslabelost trebušnih mišic, motnje v delovanju črevesja, pri katerih organskih sprememb na črevesju ne dokažejo, sindrom razdražljivega črevesja, kronične vnetne bolezni črevesja, …

Zaprtje pogosteje prizadene ženske kot moške in je pogosto v starosti (več kot 50 % starostnikov ima težave z odvajanjem).

Kako si lahko pomagate

Ne zadržujte iztrebljanja, pijte več vode in drugih tekočin, da bo črevesna vsebina primerno vlažna, pijte napitke z magnezijevimi solmi (lahko tudi mineralno vodo z veliko magnezija), uživajte hrano z več vlakninami (posušeno sadje – slive, fige, marelice, hruške, jabolka, …), skrbite za telesno aktivnost, masirajte si trebuh v smeri urinega kazalca, …

Nekaj vaj, ki pomagajo pri zaprtju najdete na tej povezavi .

Če to ni dovolj, se svetuje uporaba odvajal, ki pomagajo pri praznjenju črevesja. Odvajala se med seboj razlikujejo po mestu delovanja, mehanizmu delovanja, času, ki je potreben, da nastopi učinek, in učinkovitosti.

 

odvajalo čas, potreben za delovanje mesto delovanja mehanizem uporaba
odvajalo, ki poveča volumen črevesne vsebine
Psyllium

(indijski trpotec)

do 72 ur tanko in debelo črevo zadržuje vodo v črevesju in s tem poveča volumen črevesne vsebine Lahko se uporablja dlje časa. Je dobra izbira za ljudi, ki so kronično zaprti. Hkrati je potrebno uživati več vode.
makrogoli od 24 do 48  ur Samozdravljenje do 14 dni, ki se lahko podaljša po posvetu z zdravnikom
solna raztopina
magnezijev sulfat heptahidrat od 30 min do 6 ur tanko in debelo črevo privlači/zadržuje vodo znotraj črevesja, poveča pritisk na steno črevesja Redna uporaba je odsvetovana. Vpliva na ravnovesje elektrolitov in vode v telesu.
osmozna odvajala
glicerin (svečka) 15 – 30 min debelo črevo lokalna iritacija, veže vodo, s tem poveča volumen črevesja (hiperosmolarnost) Lahko se uporablja dlje časa, vendar ne dlje kot 1 teden brez posveta z zdravnikom. Je dobra izbira za ljudi, ki so kronično zaprti. Hkrati je potrebno uživati več vode.
laktuloza (sirup) 24 – 48 ur debelo črevo veže vodo, s tem poveča volumen črevesja Lahko se uporablja dlje časa. Glede na doziranje je lahko blago ali močnejše odvajalo.
iritanti/ stimulanti
sena (čaj, tablete) 6 – 10 ur debelo črevo

 

delovanje na črevesno sluznico, stimulira mienterični pletež, hkrati se izločajo voda in elektroliti Ob redni uporabi lahko pride do dehidracije in izgube elektrolitov ter »polenitve« črevesja
bisakodil (svečke, tablete) svečke 20 – 45 min

tablete 6 – 12 ur

ricinusovo olje

(15 ml, v hladilniku – tik pred zaužitjem pomešati v sok)

2 – 6 ur tanko črevo odsvetovan v nosečnosti, ker lahko povzroči porod. Ob redni uporabi lahko pride do dehidracije  in izgube elektrolitov (predvsem kalija) ter »polenitve« črevesja

 

Kakšne so razlike

Odločamo se glede na to, kako dolgo jih imamo namen uporabljati in koliko časa že traja zaprtje oz. kako učinkovito odvajalo potrebujemo.

Če je zaprtje posledica terapije z zdravili, bo najbrž potrebno jemati odvajala dalj časa – lahko tudi nekaj mesecev ali let.

Če uporabljate odvajala že dalj časa, bo v primeru ukinitve terapije z njimi potrebno postopno ukinjanje. To lahko traja tudi nekaj mesecev.

Za več nasvetov, smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje


 

Prejšnji članekUčiteljica flavte Nataša Burger
Naslednji članekDanes dogaja