Zasavje se zadnje dni blešči – v vseh treh občinah so že prižgali lučke, ki ustvarjajo praznično atmosfero. December pa poleg veselega vzdušja prinaša tudi nakupovalno mrzlico, ki lahko komu povzroči tudi nelagodje, celo stres, ki je povezan s kupovanjem daril.

»Ti prazniki so res naporni,« zavzdihne Trboveljčanka Maja, ko ji pred trgovino iz nabasane vrečke pade pisana žoga (darilo za sina, pravi), ki se zakotali naravnost pod najbližji avto. »Nimam pojma, kaj naj svojim še kupim, ker se mi zdi, da imajo že vse. Poleg tega pa se v trgovine vedno spravim zadnji trenutek, ko je povsod gneča in večine stvari že zmanjka, zato pogosto pridem ven slabe volje.«

Tisti, ki nakupujejo darila takrat, ko jih vidijo in jih prešine misel, komu so prav pisana na kožo, so srečneži. Darilo za pod novoletno jelko, za Miklavža ali Božička, kupijo tudi septembra, če je treba. Njim prednovoletna mrzlica ne pride do živega. Vendar je takšnih malo. Večina jih decembra, ponavadi malo pred prazniki, nori iz trgovine v trgovino in lovi zadnje primerke daril, ki bi bila po njihovem mnenju (še) primerna za koga od njihovih bližnjih.

Denis Lovrenčič, lastnik trgovine Party Planet Zasavje, svetuje, kako praznično nakupovanje preživeti čim bolj sproščeno: »Po nakupih se odpravite dovolj zgodaj,« priporoča, »že preden se odpravite v trgovino, naredite seznam prejemnikov in razmislite, kaj jim boste kupili. Z darilnim paketom, ki ga sestavite sami, ne morete zgrešiti,« še dodaja, »skodelica in cedilo za čaj bosta skupaj s parom toplih nogavic razveselila vsakogar. Popularno darilo so tudi dišeče sveče, otroci pa se najbolj razveselijo kompletov, s katerimi lahko izrazijo svojo ustvarjalnost, recimo barv za steklo, s katerimi lahko ustvarijo svoje božične okraske.«

Seveda ste lahko pri izbiri daril izvirni. Lepo je podariti nekaj skromnega, vendar za obdarovanca dragocenega, pisanega prav njemu na kožo. To je najlepše darilo, ki ga lahko izberete in podarite. Zvečer prižgite svečko, se podajte v tišino in si vzemite kakšno urico za svoje drage. Naredite seznam, pomislite, kaj bi jim prišlo prav, kaj imajo radi, o čem so kdaj sanjali. In izberite ter si napišite na nakupovalni listek. Naslednji dan lahko pri jutranji kavi seznam preverite, kaj dodate ali odvzamete in se napotite po nakupih. Morda najdete svoja darila za najdražje že v Party planetu v Trbovljah. Morda pa se boste morali podati še kam.

PR objava