»Ko boš v življenju hodil sam ali vodil mladino po teh krajih naše zgodovine, postoj in povej, da so v občini Hrastnik, na območju Kala, Mrzlice, Gor ter naših vasi in zaselkov živeli ljudje, ki so za ceno svojih življenj podpirali borce NOB vsa štiri leta vojne«.

Misel je vzpodbudila številne pohodnike, da so prehodili to pot. Ideja za pot se je porodila v Združenju borcev za vrednote NOB Hrastnik in Planinskem društvu Hrastnik in Dol. Vodnik Po poti spominov sta pripravila Maks Jakopič – Jur in Drago Kozole, traso pa so pripravili planinci Dola in Hrastnika ob pomoči usposobljenih markacistov obeh društev, ki pot vzdržujejo še danes.

Pot spominov NOB občine Hrastnik so ustanovili leta 1981 in do danes, ko praznujemo njeno 40. letnico, jo je prehodilo že več tisoč pohodnikov. Začetek poti je pri Muzeju Hrastnik in obsega 15 kontrolnih točk. Namenjena je najširšemu krogu občanov vseh starosti, predvsem pa mladini.

Vsako leto organizator podeljuje priznanja za večkrat prehojeno Pot spominov NOB. Od vsega začetka njene ustanovitve je evidenco o prehojeni poti vodil član Združenja borcev in Planinskega društva Dol Jože Tušar. Po njegovi smrti je skrb prevzela članica Združenja borcev za vrednote NOB Hrastnik in PD Dol Božena Tušar.   

Ob 40. obletnici Poti spominov je Božena Tušar prejela tudi posebno priznanje, ki ga ji je na tradicionalnem srečanju na Kopitniku 26. junija 2021 podelilo Združenje borcev za vrednote NOB Hrastnik.

Savus

Foto: Branko Klančar in ZB NOB Hrastnik