Še nekaj dni manjka do prvih Punc v jami. Na to športno adrenalinsko prireditev, ki se bo 8. marca 2020 odvijala v Zasavju (Trbovlje in Hrastnik) so vabljene le predstavnice lepšega spola, prijavljenih je 333 adrenalink iz Slovenije, Litve, Nemčije, Španije, Avstrije in Hrvaške.

Udeleženke prireditve Punce v jami bodo tekle ali hodile le po rudniku na okrog 5,5 km dolgi progi, ki poteka v rudniških rovih med mestoma Trbovlje in Hrastnik. Udeleženke se bodo spustile 40 metrov globoko v rudnik in se na koncu povzpele prav toliko na površino. Vmes je proga ravna, poteka pod površino, včasih bodo tekle in hodile tudi več kot 250 metrov pod zemeljskim površjem. Proga je varna, vendar je zaradi tirov, vlage, teme in neravne površine zahtevna za hitrejši tek. Vsekakor preizkušnja, polna adrenalina. Na prireditvi ne bo šminke, dišečih parfumov, frizur, lesketajočih dresov, sončnih očal … Bo pa ogromen nasmeh na koncu rova in kljub blatnemu obrazu zadovoljstvo in poln koš dobre volje.

Po preizkušnji v jami bo zbranim zapela pevka, gledališka, televizijska in filmska igralka Lara Jankovič.

Častna pokroviteljica prireditve Punce v jami 2020 je predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, ki se bo v jamo podala tudi sama. »Kot častna pokroviteljica prireditve Punce v jami seveda ne bom manjkala med udeleženkami v rudniku. Prav rada bom prehodila in malo pretekla traso med Trbovljami in Hrastnikom ter se družila s puncami, ki so (in še bodo) zbrale pogum za tek in hojo globoko pod zemeljsko površino. Veselim se prireditve, adrenalina v rudniku, tovarištva knapov in druženja z udeleženkami prireditve Punce v jami,« je zapisala.

Zasavje in Zasavke

Ste vedeli, da je Zasavje s praznikom žensk še posebej povezano? V Zasavju so prvi v Sloveniji slovesno obeležili dan žena, prav tu so razjarjene delavke pred skoraj stoletjem in pol pripravile prvi organiziran rudarski štrajk na Slovenskem in zaradi zmanjšanja že tako mizernih plač treščile inšpektorja po glavi. In to z lopato. Ker z Zasavkami se pač nihče ne zafrkava. V Zasavju je živelo in še živi mnogo izjemnih žensk, med najbolj odmevnimi pa je Ana Dimnik, Slovenska mati – sicer Hrastničanka, ki se je po poroki preselila v Trbovlje in odprla gostilno Dimnik, v za slovenščino težkih časih hram domoljubja, ki stoji in deluje še danes.

Prvo prireditev Punce v jami je podprlo pet ambasadork: Tadeja Brankovič, uspešna slovenska biatlonka, Nina Jelen, izjemna, večkrat nagrajena učiteljica in avtorica, Mojca Koligar, gorska tekačica in veteranska svetovna prvakinja, Fanči Moljk, ambasadorka Zasavja, prababica na skiroju, in Darja Reichman, slovenska gledališka, televizijska in filmska igralka. Več o ambasadorkah lahko preberete na povezavi.

Program in trasa prireditve sta dostopna na spletni strani Punc v jami.

Savus

Foto: Branko Klančar