četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

Videz vara

Projekt Videz vara je transnacionalna mladinska pobuda. Nastal je kot pobuda mladih udeležencev v projektu V iskanju človečnosti.

V projektu bodo obravnavali tematiko stereotipov in z njimi povezanega sovražnega govora, hkrati pa bodo preizkusili nov način izvajanja mladinskega dela preko novih medijev (NFC metoda). V projektu sodelujejo trije partnerji – Mladinski center Trbovlje iz Slovenije, Zdruzenie za shirenje na filmskata kultura DJIFONI-M Skopje iz Severne Makedonije in Gombolyag Foundation iz Madžarske.

Za osnovo projektnih aktivnosti so si vzeli definicijo stereotipa: »Večinoma najprej ne pogledamo, da bi kasneje definirali, temveč najprej definiramo in nato pogledamo.«

Prav zato so se projekta lotili z vizualnega vidika, saj želijo poudariti, da videz vara. Ustvarili bodo serijo 15 fotografij, ki bodo v opazovalcu izzvale reakcijo in na plan priklicale lastne sodbe. Ker pa se v vsakdanjem življenju zgodba na tej točki pogosto konča in številni dvomi ostanejo nepojasnjeni, bo v projektu to šele začetek. Vsaka fotografija bo opremljena z NFC čipom (NFC: near field communication) s povezavo do kratkega videa, ki bo gledalcu ponujal vpogled v ozadje zgodbe in priložnost za razblinjenje s tem povezanega stereotipa. Tako bo lahko spoznal zgodbo in ozadje fotografije, katerih vsebino bodo mladi razvili na podlagi predhodne raziskave na mednarodnem nivoju. Z njo bodo zajeli stereotipe in predsodke, ki so prisotni v vseh treh sodelujočih državah partnerjev. Problema sovražnega govora se bodo torej lotili z vidika vzrokov zanj – stereotipov in predsodkov.

Projekt naslavlja tematiko sprejemanja drugačnosti, spodbuja nediskriminacijo in se bori proti sovražnemu govoru skozi sodobno umetnost in multimedijsko produkcijo.

V tednu od 14. do 21. februarja je potekala prva mednarodna učna aktivnost projekta, v okviru katere so potekale delavnice fotografije, ustvarjanja zgodb in kratkega filma.  Mladinski center Trbovlje je gostil 18 udeležencev iz vseh treh držav partneric.

Disclaimer:

Podpora Evropske komisije za pripravo te publikacije ne pomeni potrditve vsebine, ki izraža le mnenja avtorjev, in Komisija ne more biti odgovorna za kakršno koli uporabo informacij, ki jih vsebuje.

Fotografija: utrinek iz učne mobilnosti (arhiv MCT).

PR objava

Isti avtor