V sredo, 23. junija, je Zdravstveni dom (ZD) Zagorje praznoval 30. obletnico delovanja. Prireditve so se udeležili župan Občine Zagorje Matjaž Švagan, direktorica zdravstvenega doma Saša Bajda, direktor občinske uprave Tadej Špitalar in državni sekretar Marjan Dolinšek. Ob njihovi obletnici smo se za nekaj informacij obrnili na direktorico doma Sašo Bajda, ki nam je odgovore tudi prijazno poslala.

Začetki delovanja

V ZD Zagorje je trenutno zaposlenih 86 oseb, pomagajo pa jim tudi študenti. Z gradnjo ZD so pričeli pred 70 leti, leta 1951. Uradno so ga odprli 29. novembra leta 1954, 1. junija leta 1955 pa so začeli poslovati samostojno. V sredini junija leta 1979 so začeli z obnovo doma, ki se je končala leta 1981. Obnovljen zdravstveni dom, ki so mu dozidali eno nadstropje, so slovesno odprli pred 40 leti, 7. avgusta leta 1981.

V knjigi Zgodovina zasavskega zdravstva Irene Ivančič Lebar lahko preberemo, da se je leto 1991 za zasavsko zdravstvo pričelo katastrofalno. Zasavski zdravstveni center, predhodnik ZD Zagorje, se je utapljal v rdečih številkah. Z novo državo pa se je sodelovanje med zdravstvenimi ustanovami spremenilo. Zasavski zdravstveni center je pripravil in tudi uresničil svoj predlog o petih samostojnih zavodih. Tako so nastali ZD Zagorje, Hrastnik in Trbovlje ter Splošna bolnišnica Trbovlje in Zasavske lekarne.

Občina Zagorje ob Savi je 26. junija leta 1991 ustanovila Zdravstveni dom Zagorje kot javni zavod za izvajanje primarne zdravstvene dejavnosti na območju občine. Junija letos pa so praznovali 30. obletnico.

Prelomnice zdravstvenega doma

V zadnjih tridesetih letih se je zgodilo marsikaj. Dnevi so bili tako lepi kot težki.  Borili so se za obstanek pediatrije in službe nujne medicinske pomoči, ki bi, tako kot danes, delovala 24 ur na dan, vse dni v tednu.

Kasneje je Zdravstveni dom Zagorje s pomočjo Občine Zagorje in evropskih sredstev dobil novo, energetsko varčno fasado. Velika pridobitev je bil tudi nakup novega RTG aparata, ki je bil nujen, saj kot edini v Zasavju zagotavljajo preglede za pljučne bolezni. Nekaj ambulant so takrat prevzeli koncesionarji, ki v prostorih ZD Zagorje še danes opravljajo svojo dejavnost.

Ko je bila pred 16. meseci razglašena epidemija Covid-19 pa se je začelo novo, nepredvidljivo, naporno in bojazni polno obdobje. Nihče ni pomislil, da bomo na vsakem koraku uporabljali zaščitne maske ter da bo zaščitno opremo in razkužila tako težko nabaviti. Direktorica Saša Bajda je še isti dan oblikovala in sklicala krizni štab, ki je deloval 24 ur na dan, vse dni v tednu. V tem obdobju se je namreč še enkrat pokazalo, kako pomembno je javno zdravstvo.

V vsem tem času so jim bili v pomoč mnogi posamezniki, podjetja, Občina Zagorje, Civilna zaščita, Delavski dom Zagorje in drugi. Najbolj so hvaležni gasilcem PGD Zagorje-mesto, ki so jim večkrat pomagali pri razkuževanju, postavljanju šotorov ter na testiranjih in cepljenjih.

Kljub težkemu in napornemu obdobju pa so bili trenutki tudi lepi. V zadnjem letu so po upokojitvi koncesionarke dobili prvo zobno ambulanto za odrasle, ki je pričela delovati 1. maja leta 2020. Istega dne se je pridružila tudi klinična farmacevtka, ki prihaja enkrat tedensko. Prvega septembra leta 2020 so odprli tretjo otroško šolsko ambulanto, ki je bila pred tem v rokah koncesionarja. Del teh prostorov so kasneje preuredili v ambulanto Covid-19 za otroke. Konec leta so kupili dve novi reševalni vozili za opravljanje nujnih reševalnih prevozov, v skupni vrednosti 250.000 evrov. V letošnjem letu pa so prostore bivše uprave spremenili v ambulantne prostore, kjer je sedaj četrta ambulanta družinske medicine. Upravne prostore pa so preselili v prostore nekdanje jedilnice.

Prihajajoči projekti

V naslednjih mesecih bodo izvedli tako investicijske kot zaposlitvene projekte. Želijo si, da bi zaposlili vsaj še enega zdravnika za delo v službi nujne medicinske pomoči, eno pediatrinjo in eno diplomirano medicinsko sestro. Največji projekt pa je širitev zdravstvenega doma, saj je za normalno delovanje sedanji premajhen.

Sabina Bravec

Foto: ZD Zagorje


 

Prejšnji članekPoletje pod zvezdami na Kumu
Naslednji članekDanes dogaja