Danes praznujemo božič, državni praznik in dela prost dan. Božič je tradicionalni krščanski praznik, ki ga praznujemo kot spomin na rojstvo Jezusa Kristusa. Praznik zaključuje čas adventa in začenja božični čas. Praznujejo ga tudi mnogi nekristjani in neverni, predvsem kot družinski praznik in del novoletnih počitnic. Kristjani praznik obeležijo s polnočno mašo, dajanjem darov, molitvami, simboličnim krašenjem in druženjem v družini.

Bistvo krščanskega božiča je praznovanje rojstva Jezusa Kristusa. V Svetem pismu je zapisano, da sta se Jožef in Marija, ko je bila ta že visoko noseča, odpravila v Betlehem. Ker tam nista dobila prenočišča, sta se zatekla v hlev, kjer je Marija rodila Jezusa. Položila ga je v jasli, ker druge postelje nista imela. V spomin na ta dogodek kristjani postavljajo jaslice.

Navada pošiljanja voščilnic in okraševanja božičnega drevesca izvira iz 19. stoletja in ima le malo skupnega s krščanstvom.

V današnjem času pa se je uveljavila tudi druga oblika praznovanja božiča, ki ni povezana s krščanstvom. Imenujemo ga ameriški božič, ker je k nam prišel iz Amerike. Osrednja osebnost te oblike praznovanja je Božiček, ki prinaša darila. Ta je svojo vizualno podobo dobil z oglasom Coca Cole. V praksi je ameriški božič zelo potrošniško usmerjen praznik, povezan s kupovanjem velike količine daril, pisanjem voščilnic, čim večjo božično jelko in z veliko okraski.

SB

Fotografija je simbolična


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekKoledar dogodkov – april 2023