sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Že na cilju

Rudarskega teka 2019, ki ga je Zavod Savus pripravil v nedeljo, 28. aprila, so se udeležili tekači in tekačice iz vse Slovenije – nekaj pa tudi iz tujine. Tekli so na 10 in 20 kilometrov, del trase pa je bil čisto edinstven – potekal je namreč pod zemljo, po rudniku.

Tekači so startali ob 11. uri v Evroparku v Zagorju ob Savi. Tekli so čez Slačnik, mimo cementarne po industrijski cesti in v Savski rov. Tekači so več kot pet kilometrov pretekli pod zemljo. Tek so zaključili v Hrastniku. Tekači na 20 km so tekli še en krog preko rudniških površin med Hrastnikom in Trbovljami in se na Ajnzerju v Trbovljah ponovno spustili v jamo ter pretekli še enkrat 5 km po rudniku do cilja v Hrastniku. Ob progi so jih spodbujali domačini in drugi navijači, na voljo so jim bile tudi okrepčevalnice. Na cilju jih je čakal topel obrok.

Rudarski tek je edina tovrstna tekaška preizkušnja daleč naokoli, ki teče tudi po rudniški jami, tekači pa morajo v njej teči s čelado in svetilko. Zadnjih nekaj metrov je tekačem na pomoč priskočil Perkmandeljc – nekaterim z vzpodbudno besedo, nekatere pa je poprijel pod roko in z njimi skočil čez cilj. Letošnji Rudarski tek je potekal pod častnim pokroviteljstvom Alojza Kovšce, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije.

Teku in okrepčilu je sledila podelitev priznanj. Organizatorju so pri tem na pomoč priskočili Anton Lisec, predsednik organizacijskega odbora Rudarskega teka Tadej Špitalar, zagorski župan Matjaž Švagan in hrastniški župan Marko Funkl. Priznanja v absolutnih kategorijah je podelil predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca.

Rudarski tek organizira Zavod Savus, izdajatelj tiskanega časopisa Savus in spletnega časopisa Savus.si, ki sta tudi glavna medijska partnerja dogodka. Zavod Savus pripravlja dvakrat letno tudi adrenalinsko jamsko preizkušnjo Jamatlon. Vse dogodke in prireditve, ki jih organizira, izvaja z namenom ohranjanja industrijske in kulturne zasavske dediščine ter promocije zasavske regije.

Zmagovalci v absolutnih kategorijah:

Ženske, 21 km:

 1. mesto: Anja Ulaga
 2. mesto: Ana Lavrač
 3. mesto: Saša Kmetič

Moški, 21 km:

 1. mesto: Tim Seničar
 2. mesto: Nejc Dolanc
 3. mesto: Marko Kavzar

Ženske, 10 km:

 1. mesto: Mateja Baš
 2. mesto: Nikolina Ilijanić
 3. mesto: Nataša Bende

Moški, 10 km:

 1. mesto: Miran Cvet
 2. mesto: Goran Maksimovič
 3. mesto: David Jarc

Savus

Foto: MD

Isti avtor