Zbor sv. Nikolaja Litija je pod vodstvom priznane dirigentke Helene Fojkar Zupančič 17. julija 2021 nastopil na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma v Ljubljani. Kot edini slovenski pevski zbor je sodeloval na otvoritvenem koncertu festivala Europa Cantat, ki so ga v živo predvajali tudi na nacionalnem radiu in televiziji.

Festival Europa Cantat je največji zborovski dogodek na svetu, ki na vsake tri leta v drugi državi združi preko 4000 sodelujočih z vsega sveta. Večdnevni festival vključuje različne pevske delavnice in ateljeje, koncerte domačih in tujih ustvarjalcev, možnosti za izobraževanje o zborovskem udejstvovanju, druženje ter spoznavanje različnih kultur in pevskih navad sveta. V letu, ko Slovenija praznuje 30. obletnico osamosvojitve in predseduje Svetu Evropske Unije, je Ljubljano doletela čast gostiti ta festival. Festivala se je zaradi ukrepov udeležilo manj udeležencev kot prejšnja leta, velik del izobraževalnega dela pa so preselili na posebej za to priložnost ustvarjeno spletno Europa Cantat televizijo, ki je v živo predvajala delavnice slovenskih in tujih predavateljev. Uspešno so izpeljali tudi koncerte več mednarodno priznanih vokalnih zasedb in izvajalcev, na Jakopičevi promenadi v parku Tivoli pa organizirali največjo razstavo zborovskih fotografij na svetu.

Festivala se je udeležil tudi Zbor sv. Nikolaja Litija, kateremu so organizatorji, po besedah podpredsednika glasbene komisije Damijana Močnika, zaupali najtežjo nalogo, saj so imeli za pripravo na izjemno raznolik in zahteven program zelo malo časa. Zborovodkinja zbora Helena Fojkar Zupančič je povedala, da je moral zbor zavreči vse delo, ki so ga do takrat prek Zoom vaj vložili v prvotno drugačen glasbeni program. Zahvaljujoč intenzivnim vajam, pomoči korepetitorjev iz zbora in veliki predanosti pevcev pa so se vseeno uspeli naučiti novega programa, ki ga je večina pevcev na koncertu pela že na pamet.

Program zbora so sestavljala dela različnih slogov slovenskih in tujih avtorjev. V zboru so še posebej veseli sodelovanja s švedsko pevko in soustanoviteljico vokalne skupine The Real Group Katarino Henryson, ki je za festival priredila slovensko ljudsko pesem iz Bele Krajine Aj, zelena je vsa gora. Pevka se je zboru virtualno s Švedske pridružila že na intenzivnih vajah, nato pa še v živo na odru Gallusove dvorane. Med drugim so sodelovali tudi z režiserjem koncerta Matejem Filipčičem, ki je zanje za to priložnost naročil tudi kostumsko preobrazbo. Stalnim pevcem so pomagali tudi nekateri bivši, novi in projektni pevci ter dva pevca iz drugih zborov. Po približno mesecu priprav v Litiji, Slovenski harmoniji, Zavodu sv. Stanislava in na Radiu Slovenija se je zbor pripravil na prvi večji nastop po dolgem času in se srečal z ostalini sodelujočimi, med drugim z nemško skupino Singer Pur in pevko Kim Nazarian iz ZDA.

Koncert, ki ga je povezoval Boštjan Romih, so otvorili z ljudsko pesmijo Kuus Kuus Kallike iz Estonije, predhodne gostiteljice festivala, ki se je prek zvonov slovenskih pritrkovalcev prelila v slovensko ljudsko pesem Pa se sliš. Zbor je izvedel še dve deli slovenskega skladatelja Lojzeta Lebiča, Elgarjevo Lux Aeterna in pesem Somebody to Love skupine Queen ter večer zaključil z evropsko himno Odo radosti, ki so jo skupaj izvedli vsi nastopajoči.

V zboru so še vedno pod vtisom večera, ki so ga delili z izjemnimi izvajalci in poslušalci, vsi združeni v glasbi. Močno so jih razveselili tudi prijetni vtisi ljudi, ki so jim prisluhnili prek televizijskih in radijskih sprejemnikov.

Koncert si lahko še vedno ogledate na spletni strani Europe Cantat 2021.

Savus

Foto: Zbor sv. Nikolaja Litija


 

Prejšnji članekZapuščeno motorno kolo
Naslednji članekTech house, rock in digitalna umetnost