sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Tech house, rock in digitalna umetnost

Po letu dni premora je v Hrastniku obiskovalce ponovno sprejel Hï festival, tokrat s sloganom New Era. Festival, katerega prvotni namen je združiti več generacij ljubiteljev glasbe v enotno festivalsko izkušnjo, obenem pa združiti glasbeno izkušnjo z umetnostjo in izobraževanjem glede sistema NFT žetonov, preko katerih se tržijo digitalni umetniki in je trenutno v razcvetu.

Prvi dan festivala so na glavnem odru (New Vision Arena) obiskovalce navduševali prekaljeni rockerji skupine Tabu, ki so pred oder pritegnili večino od okoli 700 obiskovalcev prvega dneva festivala. Tabuji so dokazali, da so še kako prepoznavni na slovenski glasbeni sceni, obenem pa so poskrbeli za pestro starostno strukturo obiskovalcev. Njihovi hiti kot sta Dobra vila in Poljubljena, so v en glas združili več generacij obiskovalcev. Vzdušje pa se je še stopnjevalo ob nastopu Rock Partyzanov, ki so dokazali, da so po več kot 15 letih delovanja mojstri komunikacije z občinstvom in obiskovalce navdušili z marsikatero priredbo – med drugim tudi pesmi Ti moja rožica Modrijanov.

Pod drugim odrom so ljubitelje housa in tech housa zabavali DJ-i kolektiva Pulse DJs SIBBJAG, Ted Funke, Dino DZ in RGM. Energični Štajerci so sicer že zelo dobro uveljavljeni na festivalih elektronske glasbe, kar so tudi dokazali z nastopom na Hï festivalu in poskrbeli za divjo zabavo do jutranjih ur.

Festival je vrhunec dosegel v soboto, ko je na glavnem odru nastopil nemški producent elektronske glasbe in DJ Tujamo, ki se ponaša z več deset milijoni ogledov in prenosov svoje glasbe po različnih spletnih platformah, leta 2019 pa je postal celo najbolj prodajan izvajalec electro housa na platformi Beatport. Pred njim je več kot 800 obiskovalcev navdušil še Matroda, ki prihaja iz Zagreba in je eden najuspešnejših producentov elektronske glasbe na zahodnem Balkanu. Večer je zaključil legenda slovenske elektro scene Veztax. Še eno legendarno ime slovenske glasbene scene DR Silvano DJ pa je ljubitelje starejše disko glasbe zabaval na drugem odru.

Obiskovalcem je bil na voljo tudi Hï village oziroma prostor za kampiranje, kjer je bilo na voljo več aktivnosti, med njimi odbojka na mivki in bazen. Organizatorji pa še posebej izpostavljajo razstavo digitalne umetnice Katje Škorjanc, ki deluje pod umetniškim imenom KatieShoc, V razcvetu umetnosti, ki se trži preko nezamenljivih žetonov (non-fungible token oziroma NFT). Slednji so  elektronski identifikatorji, ki potrjujejo, da je digitalni zbirateljski material pristen, kar potrjuje digitalna baza, poimenovana blockchain ali tehnologija veriženja podatkov. Uporabljajo jih kot dokaz, da je predmet pristen in enkraten. Kupec umetnine tako prejme vse avtorske pravice nad umetnino, ki jo lahko prodaja naprej, pri čemer avtor ob vsaki prodaji prejme provizijo.

KatieShock je bila na prizorišču in na voljo za informacije glede načina prodaje umetnosti z NFT-ji, saj meni, da gre za področje, ki ustvarjalcem odpira potencialni trg kupcev onkraj meja države in je zlasti v zadnjem času poželo veliko zanimanja, pri čemer so zato ključne informacije za vse, ki se podajajo na to pot. Tudi organizatorji želijo spodbujati nove oblike ekonomije, tako so vstopnice za letošnji festival bile na voljo tudi v obliki digitalnih umetnin KatieShock, kjer si ob vstopnici prejel tudi umetnino.

»Želimo doseči to, da naš festival ne bo le glasba in žur, ampak bo imel dodano vrednost preko umetnosti,« je ob zaključku festivala izpostavil predstavnik organizatorjev Jernej Peklar. Dodal je še, da si želijo spodbujati tudi dodatno rabo NFT žetonov in s tem približati to področje širšemu občinstvu.

Savus

Foto: Tit Košir

Isti avtor