Košarkarski klub Zagorje letos septembra praznuje 70. obletnico delovanja. Leta 1948 je bila namreč ustanovljena Košarkarska zveza Jugoslavije, dve leti kasneje še slovenska, v Zagorju pa so, kot pravi Pavel Kovač, košarkarsko sekcijo pri Športnem društvu Proletarec ustanovili septembra leta 1951.

Predsednik Košarkarskega kluba Zagorje Leopold Povše je ob tej priložnosti povedal, da je košarka v Zagorju tradicija, ki jo je stkalo kar nekaj generacij. »V sedmih desetletjih nam je prinesla precej trenutkov, na katere smo ponosni in se jih radi spominjamo. Ponosni smo na tako dolgoživost, še bolj pa smo veseli novih članov in obetajočih idej,« je še dodal.

Kratek pregled zgodovine košarke v Zagorju

Časopisi so zagorske košarkarje prvič omenili maja 1952, ko so sodelovali na prireditvi ob otvoritvi novega košarkarskega stadiona za poslopjem Okrajnega ljudskega odbora Trbovlje. Prvo tekmo na domačem igrišču v Zagorju so priredili 10. avgusta leta 1952, ko so se pomerili z mladinci trboveljskega Rudarja. Tekmo so dobili z 24:22, kar je bilo za mlado moštvo Proletarca vsekakor uspeh. Izkazali so se predvsem Bogdan Flisek, Anton Strojan in Jože Herman. Če so bili pod koši na začetku še bolj zadržani, pa so bili toliko bolj dejavni in uspešni na drugih področjih: zgradili so igrišče, v klub privabili veliko mladih in gostili slovenske reprezentante, ki so Zagorjanom na propagandni tekmi pokazali, kakšna je vrhunska košarka.

Članska ekipa je pod vodstvom predsednika Franceta Škrabarja in trenerja Branka Čretnika hitro napredovala. Leta 1954 so nastopili v vzhodni skupini druge slovenske lige, kjer so osvojili končno tretje mesto. Tega leta so v vitrino postavili tudi enega prvih pokalov – za zmago na košarkarskem turnirju ob zagorskem občinskem prazniku.

Mladinska vrsta je največji uspeh dosegla leta 1956 z uvrstitvijo na polfinalni turnir mladinskih moštev za državno prvenstvo v Mariboru, kjer je zasedla tretje mesto. Leta 1975 je zagorska kadetska ekipa na finalnem turnirju osvojila prvo mesto in naziv prvaka Socialistične republike Slovenije.

Po izpadu iz prve slovenske košarkarske lige so prvenstvo leta 1984/85 odigrali v zahodni skupini druge košarkarske lige. Iz njihovih vrst so odšli številni ključni igralci, odšel pa je tudi trener Vladimir Šepec. Člansko ekipo je takrat prevzel domačin Pavel Kotar.

Leta 1997 so v Zagorju zgradili novo športno dvorano, zato so se ambicije in motivacija zagorskih košarkarjev hitro povečale.

Leta 2000 se je klub preimenoval v Košarkarski klub Zagorje Banka Zasavje, ki je bil stabilen član prve slovenske košarkarske lige vse do leta 2005. Leta 2009  je upravni odbor KK Zagorje, ki ga je vodil Matej Požun, sklenil, da zaradi finančnih težav razpusti člansko ekipo in izstopi iz prve lige.

Poskus oživitve organiziranega dela je bila ustanovitev Košarkarskega društva Zagorska dolina avgusta 2009. Ustanovni člani društva so bili Leopold Povše, ki je bil izvoljen za predsednika, Marko Kranjc in Matjaž Manfredo.

Leta 2016 se je klub preimenoval v Košarkarski klub Zagorje, kakršnega poznamo še danes. Glavna naloga strokovnih delavcev v klubu ostaja delo z mladimi. Zagorske ekipe trenutno trenirajo Timotej Tomažič, Mitja Pavlič, Andraž Vidic, Sebastjan Ponjević in Pavel Kotar.

Savus

Foto: KK Zagorje in arhiv Savus


 

Prejšnji članekTech house, rock in digitalna umetnost
Naslednji članekUsoda