ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Zasavski obrazi: Nderim Makica

Na spletni strani Savus.si s februarjem pričenjamo z novo rubriko Zasavski obrazi. Tema rubrike bodo »znani neznanci« – ljudje, ki jih v njihovi funkciji poznamo vsi, vendar o njih ne vemo prav veliko. Prvi Zasavski obraz je Zagorjan Nderim Makica.

Nderim Makica je eden izmed stalnih obrazov zagorske tržnice. Kosovčan je svojo rodno državo zapustil pred 16 leti pri svojih dvajsetih in se takoj po prihodu v Slovenijo začel ukvarjati z dejavnostjo, s katero se bavi vsa njegova družina – prodajo sadja in zelenjave.

»Navaden človek sem,« o sebi najprej začne skromno, »nisem posebej velik ali posebej majhen.« Že kot mladenič je v Slovenijo večkrat prihajal, pred 16 leti pa se je v Zagorje za stalno preselil. Zdaj tu živi z otroki in ženo, ki ravno tako prihaja s Kosova, poročena pa sta že 14 let.

»S strankami se odlično razumem,« ponosno pove Nderim, ko pregleduje zaboj z mangom in za stranko izbira najbolj zrelega, najbolj sočnega. Njegova prodajalna je polna sezonskega sadja in zelenjave, kljub zimi pa ima v ponudbi tudi češnje, jagode, mandarine in paradižnik.

V času pogovora se v prodajalni zvrsti kar nekaj strank in z vsako prijazno poklepeta – povpraša po zdravju, otrocih, stvareh, o katerih sta govorila ob zadnjem obisku … Večinoma, pravi, k njemu hodijo redne stranke, ki so sadje in zelenjavo pri njemu kupovale že, ko sta jo z očetom prodajala še na stojnici na tržnici. Stranke pravijo, da so s ponudbo, cenami in predvsem z Nderimovo prijaznostjo zelo zadovoljne.

S čim pa se ukvarja, ko ni v prodajalni? »Nimam veliko prostega časa, kar naprej sem v službi,« se nasmeji, nato pa le doda, da mu tisto malo prostega časa, kar ga ima, zapolnijo otroci. Štiri ima, tri deklice in enega dečka. Najstarejša hčerka je stara 10 let, najmlajši, sin, pa šteje komaj eno leto. »Hodijo v šolo, učijo, se, pridni so,« jih pohvali.

Besedilo in foto: Martina Drobne

Isti avtor