Strah nas je tistega, za kar verjamemo, da je nevarno

Namen strahu je, da se izognemo tistemu, kar nam lahko škoduje. Vendar pa ne moremo vedeti, kaj nam lahko škoduje. Kar nam ni znano, je lahko nevarno ali koristno. Nekako se moramo naučiti, kaj to je in v kakšnih okoliščinah. Dober primer je nož. Lahko je precej nevaren, a ko se ga naučimo varno uporabljati, je orodje, ki ga lahko uporabljamo za pripravo hrane, kar je koristno. Pogosto se na začetku življenja bojimo nožev, vendar jih kasneje začnemo obravnavati kot koristna orodja.

Učenje je postopen proces

Ko ste prvič poskušali vstati, ste padli. Toda z vajo ste postali boljši. Enako se je zgodilo, ko ste se naučili hoditi in sčasoma teči. Ko ste začeli hoditi, ste vedeli, da je to nekaj, kar želite početi. Videli ste, da so to počeli vsi drugi ljudje okoli vas, in videli ste, kako koristno je, saj tako lahko pridete tja, kamor ste želeli.

Pri učenju različnih spretnosti ste se morda nekaterih želeli naučiti bolj kot drugih in to je deloma pripeljalo do tega, da ste postali to kar ste danes.

Ne dovolite, da bi drugi v vas vzbudili strah

Nekdo bi vas lahko odvrnil od učenja teka – morda vas je celo prestrašil. »To je slabo za kolena!« so vas morda opozorili. Nekatera opozorila so upravičena. Večina pa je pretiranih. Večina ljudi se lahko nauči varno teči, ne da bi si uničili kolena.

Zakaj se naučiti uporabljati Bitcoin?

Bitcoin je nova oblika nečesa, kar mora skoraj vsak človek uporabljati vsak dan – denarja.

Bitcoin hitro postaja boljši od vseh prejšnjih oblik denarja, vključno s tistimi, ki jih uporabljamo zdaj. Trenutno je Bitcoin najboljša oblika varčevalnega računa, razvija pa se z neverjetno hitrostjo.

Ne bojte se Bitcoina – naučite se ga in ga razumite

Ko gre za Bitcoin, ne dovolite, da bi vas drugi prestrašili in vas prepričali, da gre za nateg, s katerim vam želijo vzeti denar ali da je nevaren za okolje. Ni niti eno niti drugo.

Kot vse nove stvari tudi za Bitcoin potrebujete čas, da ga razumete in obvladate. Kot je opisano zgoraj, pa vas lahko strah pred novo stvarjo, preden jo razumete, pripelje do zmotnega prepričanja, da je nevarna, čeprav je v resnici zelo koristna.

Najprej se zavedajte, da Bitcoin ni stava na vse ali nič. Učite se lahko postopoma. Začnete lahko tako, da pridobite le malo bitcoinov. Nato se lahko o njem učite in z njim eksperimentirate. Če boste naredili napako in izgubili vse, čeprav gre le za malo, bo to tako kot takrat, ko ste se naučili vstati, potem ko ste sprva poskušali in padli. Sčasoma boste razumeli več in bili boste bolj spretni. Postali boste samozavestnejši, podobno kot z ostalimi zadevami, ki ste jih osvojili v življenju.

Bitcoin je tudi skupnost učiteljev

Ugotovili boste, da je skupnost Bitcoinerjev pripravljena deliti z vami, kar smo se naučili, in vam pomagati pri usmerjanju na vaši poti učenja. Navdušeni smo nad zanesljivim, čvrstim in poštenim denarjem in smo veseli vsakega novega uporabnika. Razložili vam bomo, odgovarjali na vaša vprašanja in vam poskušali pomagati in vas zaščititi (čeprav vas verjetno vseeno čaka nekaj bolečih lekcij).

Upamo, da boste sčasoma začeli ceniti prednosti, ki jih ponuja Bitcoin in jih tudi izkoristili. Pravzaprav vas bo morda tako navdušil, da se boste pridružili tistim, ki ga hvalijo drugim novincem, takšnim kot ste bili nekoč vi.

Prihodnjič: Zakaj je Bitcoinov Lightning neverjeten? (Bitcoin 22)

Peter Golob


Po formalni izobrazbi sem univ. diplomirani strojnik, vendar sem na tem področju delal le v letih po končanem šolanju. Strojnik nisem bil nikoli s srcem, bolj me je zanimala matematika oziroma razmerje med tveganjem in uspehom.

V Zasavju me poznajo kot profesionalnega igralca pokra, postavil sem tudi spletno stran za učenje strategije te igre, ki deluje še danes. Zadnja štiri leta pa se navdušujem nad Bitcoinom, predvsem z makro vidika. Menim, da bo ta fenomenalni izum digitalne redkosti prinesel pozitivne spremembe za posameznika in družbo.

Verjamem, da je prava pot sodelovanje med ljudmi in medsebojna pomoč. Znanje je tisto, kar vedno naredi razliko. Vsem, ki ne vedo, kako začeti z učenjem o Bitcoinu, bom z veseljem pomagal.