Na tretji sveti večer, praznik Svetih treh kraljev vsako leto znova slišimo, kako so modreci z Vzhoda poiskali novorojenega Jezusa, se mu poklonili in ga obdarili z zlatom, kadilom in miro.

Ali ste vedeli, da je mira “drevesna kri” ali smola, pridobljena iz majhnih, trnatih drevesnih vrst iz rodu Commiphora? Surova diši ostro, prijetno in smolasto, zažgana pa razvije dim trpkega vonja z nežno, sladko primesjo vanilije. Od drugih dišečih smol se mira razlikuje po tem, da se pri gorenju ne topi, temveč penasto vzdiguje, cveti.

V živem mirovcu so balzami in smole ujeti v zaprt sistem posebnih čisto tankih cevk, ki so razpredene v lubju. Na prosto se pocedijo šele, če je drevo ranjeno. Mehanizem je zelo podoben smoli pri nam poznani smreki: smola rano zapre in razkuži.

Mizarstvo Kos praznuje 30 letnico. Ob tej priložnosti so povezali jubilej z dobrimi željami ob novem letu in praznikih v nekaj verzov.


Svetlo in kraljevsko,

želimo pesniško in pevsko.

Ob boku svetih treh modrih,

začenjamo na lesenih odrih.

Razglašamo začetek praznovanj,

tridesetletnico drevesnih povezovanj.

Zlata, kadila in mire vsem vam,

Naj zvezda pokaže umirjeno in svetlo 2022 nam.


Skozi trideset sličic pa si lahko pogledate, kako je ekipa Mizarstva Kos ustvarila lesene jaslice na Veliki Preski. V živo bodo na ogled na Veliki Preski do svečnice, 2. februarja.

Savus

Foto: arhiv Mizarstva Kos