Zakaj sploh ustvariti Bitcoin?

Zakaj se je nekdo odločil, da bo ustvaril Bitcoin? Katero težavo je z njim hotel rešiti?

Če prvič slišite to idejo o digitalnem premoženju, ki je jasno povezana s skrivnostnim področjem kriptografije, se vam verjetno porajajo nekatera od teh vprašanj.

Lahko si postavljate vprašanja zakaj, vendar vam svetujem, da začnete in padete v čudoviti svet vznemirjenja ob odkrivanju nečesa, česar še ne razumete, vendar ste slišali, da je lahko zelo profitabilno.

Bitcoin je bil ustvarjen za zelo jasen namen in sledi natanko temu.

Namen ustanovitve Bitcoina je bil zagotoviti zanesljiv in pošten denar, ki bi za vedno služil vsemu človeštvu. To je precej visok cilj — služiti vsemu človeštvu, in to za vedno!

Toda ali je bila ta težava sploh prisotna?

Ali je naš trenutni denar nezanesljiv? Ali ne služi vsemu človeštvu? Ali je tu le za kratek čas?

Žalostno dejstvo je, da je odgovor na vsa ta vprašanja »da«.

Naš denar je nezanesljiv: zaradi inflacije izgublja svojo kupno moč. Doživljamo nestanovitne gospodarske cikle, ki uničujejo kapital, delovna mesta, bogastvo in stabilnost.

Naš denar ne služi vsem ljudem enako: številni posredniki za hrambo in prenos denarja pobirajo nerazumno visoke provizije. Njegova uporaba v tujini je draga, saj je pretvorba v drugo valuto povezana spet z visokimi provizijami. Veliko ljudi na svetu nima dostopa do bančnega sistema. Obstoječ sistem veliko bolje služi elitam kot malim ljudem.

Naš trenutni denar bo tu verjetno le kratek čas: valute hitro izgubljajo kupno moč in ves čas počasi propadajo. Papirnati fiat denar, ki so ga uvedle vlade, je propadel vsakič, ko je bil uveden v zgodovini.

In žal ne moremo zavrteti ure nazaj in se vrniti v preteklost, ko je bilo zlato denar ali vsaj takrat, ko je bila valuta zavarovana z zlatom. Zlato preprosto ni varno pred zasegom, v mednarodnem, svetovnem gospodarstvu pa ga je veliko pretežko in predrago prenašati.

Bitcoin popravlja vse to

Bitcoin je bil ustvarjen z domiselno in skrbno kombinacijo tehnologij, da bi prvič zagotovili denar, ki je zanesljiv, služi vsemu človeštvu in bo deloval večno. Nič podobnega še ni obstajalo.

Bitcoin je brez inflacije: njegova ponudba ne bo nikoli presegla 21 milijonov kovancev (vsak je deljiv na 100 milijonov enot, imenovanih satoši ali sat). Njegov načrt, kako prihajati v obtok, ki bo trajal več kot 100 let, je določen in nespremenljiv.

Bitcoin je namenjen vsemu človeštvu: ni elit, ki bi lahko manipulirale z njim. Nihče ne more brez truda pričarati bitcoinov iz zraka, da bi to sveže pričarano zalogo razdelil sebi ali svojim prijateljem, ki jih podpirajo. Nikomur ni mogoče preprečiti uporabe Bitcoina, saj ne priznava nobenih organov, ki bi ljudem preprečevali njihovo uporabo.

Bitcoin je večen: njegovo delovanje je odvisno le od fizikalnih zakonov, ki bodo veljali, dokler bo obstajalo vesolje.

Bitcoin ni namenjen temu, da bi ljudje hitro obogateli. Obogatitev v smislu oblike denarja (v € ali $), ki bo sama po sebi izgubila kupno moč in nekoč izginila, morda ni tako smiselna stvar, na katero bi bilo treba usmeriti svojo pozornost.

Z Bitcoinom lahko obdržite, kar ste zaslužili, kar je veliko bolje kot upati, da boste imeli srečo, da boste prelisičiti vse v finančnih špekulacijah, kjer imajo elite in insajderji že zdaj nepoštene prednosti.

Bitcoin je zanesljiv denar, ki vam lahko služi do konca življenja, da lahko postanete to kar ste, svoboden človek, ne pa žrtev pokvarjenega sistema.

To je bil zadnji članek številka 25 v seriji Zakaj Bitcoin.

Peter Golob


Po formalni izobrazbi sem univ. diplomirani strojnik, vendar sem na tem področju delal le v letih po končanem šolanju. Strojnik nisem bil nikoli s srcem, bolj me je zanimala matematika oziroma razmerje med tveganjem in uspehom.

V Zasavju me poznajo kot profesionalnega igralca pokra, postavil sem tudi spletno stran za učenje strategije te igre, ki deluje še danes. Zadnja štiri leta pa se navdušujem nad Bitcoinom, predvsem z makro vidika. Menim, da bo ta fenomenalni izum digitalne redkosti prinesel pozitivne spremembe za posameznika in družbo.

Verjamem, da je prava pot sodelovanje med ljudmi in medsebojna pomoč. Znanje je tisto, kar vedno naredi razliko. Vsem, ki ne vedo, kako začeti z učenjem o Bitcoinu, bom z veseljem pomagal.