Občina Zagorje je leta 2018 sprejela odlok, na osnovi katerega subvencionira celodnevno oskrbo na daljavo. Storitev je namenjena starejšim občanom in občanom, ki bivajo sami ali v širši družini, ki je čez dan zaradi službenih obveznosti odsotna. Do subvencije so upravičene tudi osebe s težjimi kroničnimi boleznimi, invalidi in osebe s starostnimi znaki kot je na primer demenca.

Storitev omogoča uporabnikom kvalitetnejše in varnejše bivanje na domu, saj uporabniku omogoča proženje alarma, tudi če sam zaradi zdravstvenega stanja morda ne more pritisniti na gumb za klic na pomoč. Ob sprožitvi alarma se vzpostavi kontakt z asistenčnim centrom, ki je uporabnikom na voljo 24 ur dnevno. K ceni za oskrbo na daljavo bo občina prispevala 10 evrov mesečno na upravičenca, skupno pa je za ta razpis iz proračunskih sredstev namenjenih 5000 evrov.

Novost letošnjega razpisa v Zagorju je, da je odprt celo leto oziroma do porabe sredstev. Trenutno se lani uvedene socialnovarstvene storitve poslužujejo trije občani Zagorja, sporočajo na občini.

Pri korak do pridobitve subvencije je prijava na razpis, ki ga je zagorska občina objavila že februarja 2019. Obrazci so na voljo na občini ali na spletni strani.

Savus

Foto: arhiv Savus