Združenje ekoloških kmetov Zdravo življenje, v katerem sodelujejo tudi zasavski kmetje, je v sodelovanju s Kmetijsko gospodarskim zavodom Ljubljana 25. avgusta pripravilo strokovno ekskurzijo na Primorsko, kjer so si ogledali dve kmetiji – kmetijo Olea v Jagodjah nad Izolo in kmetijo v vasi Kovk v Žlebiču.

Najprej so se odpravili do ekološke družinske kmetije Olea v Jagodjah nad Izolo. Mlada prevzemnica kmetije Martina Veršnik jih je popeljala v oljčni nasad starih sort, kjer jim je razložila vse o kmetiji, kjer poleg oljk gojijo tudi fige, češnje in zelišča. Tam so izvedeli več o predelavi oljk – kako hitro in natančno izdelati kakovostno deviško oljčno olje. In prav kakovost je tista, po kateri je kmetija prepoznavna. Posladkali so se še z okusnimi figami, nato pa imeli vodeno degustacijo oljčnih olj in vloženih oliv.

Po ogledu kmetije Olea so se podali preko Ajdovščine proti Colu do kmetije v vasi Kovk v Žlebiču. Tam jim je mladi lastnik Kristijan Vidmar predstavil kmetijo, kjer izdelujejo butične sire za restavracije višjega kakovostnega reda, in njihovo drugo dejavnost, turizem. Pred leti so namreč na Sinjem vrhu kupili zapuščeno posestvo, kjer so odprli penzion, ki so si ga člani združenja tudi ogledali. Pripravili so jim okusno kosilo iz izdelkov z njihove kmetije. Za konec pa so jih peljali še do jame, kjer je bil v preteklosti za potrebe vojske zgrajen vodovod.

Francka Toman

Foto: Lucija Sušnik