Jutri, 23. septembra, se v Trbovljah začenja že 13. tradicionalni festival novomedijske kulture Speculum Artium. Ta bo potekal do sobote, 25. septembra. Rdeča nit letošnjega festivala je skulptura Senster, izdelana leta 1970, ki so jo na Univerzi v Krakovu leta 2019 dopolnili in izboljšali.

Bogdan Šteh

Senster je dinamična skulptura, ki je v stiku z obiskovalci, saj se odziva na njihov glas, premikanje, ploskanje … Leta 1970 ga je izdelal poljski kibernetski kipar Edward Ihnatowicz. Do leta 1974 ga je nizozemska korporacija Philips hranila na razstavi na Nizozemskem, leta 2019 pa se je Univerza v Krakovu odločila, da ga obnovi in izboljša. Več o skulpturi je na novinarski konferenci, ki so jo v Delavskem domu Trbovlje pripravili dan pred festivalom, povedal član programske ekipe Bogdan Šteh: »Senster je del kulturne dediščine ne samo Evrope, ampak celega sveta. Pomembno je izpostaviti, da skulptura ne potuje veliko, saj jo je izredno težko premikati. Pot do Trbovelj je bila njena šele sedma pot, spomladi pa se bo ta pot tudi zaključila.«

Na konferenci je najprej spregovorila glavna zvezda festivala, robotka Eva, ki je povedala, da je to njen drugi festival Speculum Artium, na katerem se ji je letos pridružil njen prednik Senster. Nekaj besed sta spregovorili tudi direktorica Delavskega doma Trbovlje Špela Pavli Perko in županja Jasna Gabrič.

Županja Jasna Gabrič je povedala, da je vesela in ponosna, da je festival v Trbovljah že 13. leto zapored. Izpostavila je tudi RUK – Mrežo Centrov Raziskovalnih Umetnosti in Kulture, ki ga obiščejo številni obiskovalci Trbovelj. Med drugim ga bodo pokazali tudi vladi, ki v Trbovlje prihaja naslednji teden. »Festival Speculum Artium se razteza na 2000 kvadratnih metrih, s kakovostnimi in poznanimi umetniki z različnih koncev sveta pa presega tudi meje Evrope. Zaradi različnih umetnikov in njihovih eksponatov postaja mešanica različnih kultur, letos pa se iz manjših robotskih skulptur selimo na večje robotske instalacije, kakršna je tudi skulptura Senster,« je dodala županja.

Direktorica DDT-ja Špela Pavli Perko je izpostavila, da je želela imeti skulpturo Senster na festivalu Speculum Artium že lansko leto, vendar se predvsem zaradi prevoza ni izšlo. »Zelo sem vesela, da imamo letos priložnost, da ga lahko predstavimo na našem festivalu. Letos je na festivalu malce manjše število umetnikov, a pripravljen imamo bogat program, ki bo vse obiskovalce osupnil,« je dodala.

Povedala je še, da se bodo poleg Sensterja, ki predstavlja rdečo nit letošnjega festivala, predstavili številni mednarodni umetniki in študentje, ki prihajajo iz Linza, Pariza in Sank Petersburga. Posebnost letošnjega festivala je tudi naslov Made in Trbovlje, v sklopu katerega bodo predstavili novejšo produkcijo umetniškega dela DDTLab (predstavili bodo robote za vsakdanjo uporabo in tudi tiste malce bolj kreativne). »Lansko leto smo se naučili, da je potrebno skrbno poskrbeti tudi za tiste, ki v delavski dom ne morejo priti. Letos smo zato posebno pozornost posvetili tudi spletnemu programu, ki je zelo bogat,« je dodala Špela Pavli Perko.

Posebno pozornost pa so posvetili tudi turističnemu kolektivu, tistim, ki jih festival na prvi pogled na pritegne, jih pa letos čakajo razne delavnice o prenosu dobrih praks iz robotike v kreativni turizem.

Celoten program festivala najdete na tej povezavi.

Sabina Bravec

Foto: Sabina Bravec