Društvo oglarjev oglarske dežele – Dole pri Litiji bo v petek, 13. avgusta, ob 17. uri na kopišču oglarske domačije Medved (Suhadole 3, 1273 Dole pri Litiji) prižgalo največjo oglarsko kopo v Evropi.

Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič, častni govornik pa predsednik Evropskega združenja oglarjev Karl Josef Tielke.

Priprava oglarske kope je zelo zahtevna veščina. S prižigom največje oglarske kope v Evropi želijo ohraniti tradicionalno kulturno dediščino, povezati oglarje iz vsega sveta ter promovirati oglje, njegovo visoko energijsko vrednost in kvaliteto za različne vrste uporabe.

Na domačiji Medved v Suhadolah pri Dolah pri Litiji oglje tradicionalno prideluje in kuha Janez Medved. Ko je kopa zložena, je Janez v njeni bližini 24 ur na dan, da zagotovi pravilen postopek kuhanja. V kopo običajne velikosti je zloženega do 150 dolžinskih metrov lesa. Sedaj se je odločil, da bo postavil rekordno oglarsko kopo, v kateri bo oglenelo 300 dolžinskih metrov lesa. Kopa bo postavljena vsaj tri tedne. V času pred prižigom in med kuhanjem oglja se bo odvila tudi vrsta prireditev in dogodkov.

Savus

Foto: Društvo oglarjev Slovenije


 

Prejšnji članekAkrobati
Naslednji članekDanes dogaja