Zgodbe dr. Jureta Kneza

Vsak četrtek ob 17. uri objavljamo zgodbe dr. Jureta Kneza, ki jih je zapisala Petra Škarja v knjigi Akrobati. Avtorica je pripravila skrajšane zgodbe iz knjige za objavo v našem spletnem časopisu. »Knjiga za tiste, ki ste malo drugačni. Ki izstopate iz povprečja. Ki ste dostikrat nerazumljeni. Vizionarji. Geniji. Posebneži,« so zapisali ob predstavitvi knjige v založbi 5ka.

Tožba

»Bilo je enkrat v začetku leta 2015. Bil sem ravno na sestanku z direktorjem Dewetrona, ko me je klical Herbert. Herbert je bil na začetku lastnik in direktor Dewetrona. Herbert Wernigg je tudi soustanovitelj Dewesofta. Danes je vodja prodaje.

Po vztrajnosti klicanja in pošiljanja sms-ov sem videl, da je nujno, zato sem se javil. Povedal mi je, da ga Dewetron toži za skoraj milijon evrov, da je ukradel njihov softver in ga dal Dewesoftu.

Pogledam direktorja Dewetrona, ki je sedel poleg mene na sestanku, kjer smo se ravno pogovarjali glede sodelovanja, in ga vprašam: ‘Ej, a res tožite našega vodjo prodaje?’ nakar se javi predstavnik njihovih lastnikov iz Nemčije in reče: ‘Ne, jaz sem ga.’

Pa ga gledam …

Mi smo se dogovarjali za sodelovanje, medtem so taisti ljudje tožili naše podjetje. No, tožili so Herberta. Ampak za stvar, ki smo jo razvili mi in je srce našega posla – Dewesoft softver.

Rekel sem samo: ‘Saj veste, a ne, da je ta sestanek zaključen?’ Oni pa prav šokirano: ‘Zakaj? Saj tožimo njega, ne tebe, ne podjetje.’

Potem sem več kot dve leti hodil po avstrijskih sodiščih. Že samo prevodi so bili velik izziv. Govoril sem angleško, prevajalec je prevajal v nemščino. A ker poznam tehnične izraze, sem precej popravljal prevajalca, tako da je sodnik potem rekel, naj govorim kar angleško brez prevajalca. Če česa ne bo razumel, ga bo pa posebej vprašal.

Na eni zadnjih obravnav sem jim rekel: ‘Glejte, na temo razvoja softvera, o katerem se pogovarjamo, sem izdelal diplomsko, magistrsko in doktorsko nalogo. In točno tak softver imamo sedaj v Dewesoftu. Ali res mislite, da je to zgolj neverjetno naključje? Pripeljite mi najboljše programerje iz Dewetrona. Zastavil jim bom samo tri ključna vprašanja. Če so to napisali oni, bodo znali odgovoriti. A vem, da ne bodo.ʼ

Ne vem, kaj jih je prepričalo, ampak tožba je padla. Po dveh letih.

A vseeno te take preizkušnje kar pretresejo … Kakorkoli obrneš, je to tožba, kjer včasih ne zmaga resnica, ampak tisti, ki zna svoje stališče bolje argumentirati. Če bi oni zmagali, ne bi bili le ob milijon evrov, temveč bi oni dobili še pravice za uporabo našega softvera, ki bi ga mi seveda morali nehati uporabljati. Softver – srce našega posla.

A to je mimo, mi pa gremo dalje.«

Naslednjič: Posmrtno življenje

Petra Škarja

iz knjige Akrobati /založba 5ka/

Prejšnji članekZagorje za najlepše urejeno mesto
Naslednji članekSlavnostni prižig kope rekorderke