Jože Žibret je bil v osemdesetih letih 21. stoletja eden glavnih kreatorjev življenja v Hrastniku. Vodil je izvršni svet občine, ki je takrat oblikoval družbeno življenje v Hrastniku. Šest let je bil tudi predsednik Skupščine Občine Hrastnik. V njegovem času so odprli nov zdravstveni dom, družbeno prehrano, kasnejši hotel Jelka, športno dvorano na Logu in novo križišče s spomenikom rudarjem v centru Hrastnika. Bil je tudi prejemnik priznanja zaslužni občan občine Hrastnik, danes je to priznanje v rangu častnega občana občine.

Jože Žibret se je rodil 13. julija 1931 v Radečah. Mama Marija je bila gospodinja, oče Josip pa kleparski mojster. Mladost je preživel v Radečah, pri sedmih letih je mama umrla. Zapustila je Jožeta in poldrugo leto staro sestro Milico. Oče se je ponovno poročil, dobil je še dva brata in sestro. Določil ga je za naslednika obrti, Jože pa se je odločil drugače.

Po strokovnem šolanju v Celju si je v Hrastniku ustvaril družino z ženo Sonjo, rojeno Kavzar, in hčerama Anito in Ireno. Njegova poklicna pot je bila močno povezana s tehniko. Ko se je preselil v Hrastnik, se je zaposlil v takratnem komunalnem podjetju. Kmalu je postal delovodja, leta 1965 pa direktor Komunale Hrastnik. Vodil jo je dobro desetletje. Bil je ustvarjalen človek, podjeten, z gospodarsko žilico, ki mu je v celotni karieri dobro služila.

Po vodenju komunale je prevzel oddelek za gospodarstvo občine Hrastnik. Leta 1978 so ga izvolili za predsednika Izvršnega sveta, kar je bila tedaj vodilna gospodarska funkcija v občini. Bila mu je pisana na kožo. Leta 1982 je postal predsednik skupščine občine Hrastnik, v samostojni Sloveniji bi rekli župan. Občino je v tej funkciji vodil do leta 1988, do upokojitve. Vmes je opravljal tudi funkcijo predsednika revirskih občin.

V njegovem času se je občina Hrastnik hitro razvijala. Odprli so nov zdravstveni dom, družbeno prehrano, kasnejši hotel Jelka, športno dvorano na Logu, novo križišče s spomenikom rudarjem v centru Hrastnika (pri Birtiču). Kasneje je prav to obeležje postalo nekakšen simbol Hrastnika. Jože Žibret je bil tudi pobudnik drugih pomembnih dejavnosti v Hrastniku. Med drugim je bil med pobudniki ustanovitve društva ljudske tehnike, tvorno je sodeloval pri delu foto kluba. Sodeloval je tudi pri delu ljudske univerze.

Za svoje delo je prejel številna državna, občinska in društvena priznanja, med drugim medaljo dela, red dela s srebrnim vencem, srebrno plaketo Borisa Kidriča in najvišje slovensko priznanje zlati znak OF. Leta 1982 so mu podelili priznanje zaslužni občan Občine Hrastnik, danes je to priznanje v rangu častnega občana občine.

Ko se je upokojil, sta z ženo izkoristila lepe in zdrave trenutke, da sta prepotovala Slovenijo po dolgem in počez. Odkrivala sta lepe kotičke domovine, Jože jih je z izjemnim veseljem fotografiral. Umrl je 12. oktobra 1922.

Savus

Foto: osebni arhiv

Viri in literatura

Marko Planinc, kratek življenjepis Jožeta Žibreta, 2022


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekJust listen!