Pri časopisu Delo bodo letos že tridesetič izbrali Delovega junaka. Med kandidati je prvi na svetovni kolesarski lestvici Primož Roglič.

Za Primoža Rogliča je bilo leto 2019 zagotovo izjemno. Najbolj ga je zaznamoval z zmago na Dirki po Španiji. Letos je Kisovčan stal še na najvišji stopnički Dirke po ZAE, od Tirenskega do Jadranskega morja in po Romandiji. V oktobru si je privozil še zmago na dveh enodnevnih dirkah, Dirki po Emiliji in Tre Valli Varesine. Favorit je bil tudi na Dirki po Italiji, kjer so mu nesrečne okoliščine odnesle zmago, je pa prvi v zgodovini slovenskega kolesarstva stopil na stopničke – natančneje na tretjo. Vsi uspehi so mu letos prinesli že četrti naziv kolesarja leta v Sloveniji in ob koncu leta prvi položaj na svetovni kolesarski lestvici.

Nominiranci za Delovega junaka so poleg Rogliča še pobudnika iniciative Dovolj.je Janez Cerar in Igor Vovk, skladateljica in najmlajša članica SAZU Nina Šenk, znanstvenik in direktor Instituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič, Ninna Kozorog s projektom Vida za starostnike, zdravnik, specialist klinične mikrobiologije, redni profesor na Medicinski fakulteti v Univerze v Ljubljani in Delov kolumnist Alojz Ihan, kostumograf Alan Hranitelj, koreograf Edward Clug, klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj skupaj z Mladimi za podnebno pravičnost; duša in srce Ljubljanskega maratona Andrej Razdrih in Gojko Zalokar.

Delovega junaka bodo med 21. in 29. decembrom z glasovanjem izbirali bralci; znan bo 9. januarja. Med komentarji na Facebooku se že kaže, kdo je favorit; skoraj vsi »navijajo« za Rogliča.

MD

Foto: arhiv Savus