Primož Roglič je odpeljal kronometer svojega življenja. Po 28. mestu na cestni dirki v soboto je osvojil zlato medaljo na kronometru. S fantastično vožnjo je drugouvrščenega Nizozemca Toma Domoulina premagal z več kot minuto prednosti.

»Neverjetno, vse se lahko zelo hitro obrne, če temu verjameš in trdno delaš. Sem izredno vesel, res neverjetno. Sam vedno rečem, da nisem ravno specialist za kronometer, vendar ga lahko odpeljem tudi dobro. Sem izjemno vesel in ponosen,« je po dirki za TV Slovenija povedal Kisovčan.

Primož Roglič je 44,2 kilometra dolgo dirko odpeljal s časom 55:4:19. Srebrno medaljo je osvojil Nizozemec Tom Domoulin, bronasto pa Avstralec Rohan Dennis. Na Olimpijskih igrah v Tokiu je Roglič tako osvojil drugo zlato medaljo za Slovenijo, za kajakašem Benjaminom Savškom. Ponovno smo tako v Tokiu slišali slovensko himno.

Selektor slovenske reprezentance Andrej Hauptman je po tekmi dejal: »Zavedali smo se, da imamo takšno ekipo, da je vse mogoče. Primož je bil res fenomenalen. Pred cestno dirko se je že videlo, da je fantastičen. Vsak ovinek smo trepetali, bilo je težko, gledali smo tudi, kako vozijo tekmeci. Na koncu smo bili vse bolj mirni, saj smo videli, da je prednost res velika. Ko sem stiskal mikrofon me je v roki prijel tudi krč, saj sem se tako drl. Dajal sem mu le osnovne napotke, kje so jaški, kakšen je vzpon, kakšne so časovne razlike. Ni bilo veliko dela. Več kot to je težko narediti. Veselimo se trenutka in uživajmo«.

Kronometer je potekal okrog dirkališča Fuji, kjer je bila v soboto cestna dirka, na kateri je Slovenec Tadej Pogačar osvojil bronasto medaljo. Kolesarji so prevozili dva 22,1 kilometrov dolga kroga, torej skupno 44,2 kilometra. Skupno so se kolesarji vzpeli za 846 metrov nadmorske višine.

Sabina Bravec

Foto: iz tekme (zajem zaslona TV Slovenija) in Facebook Primoža Rogliča