Ljubljanski umetnik Marko A. Kovačič je v bivši tovarni Mehanika v Trbovljah pripravil razstavo Javka pri rdeči zvezdi, na kateri je razstavil razne instalacije, artefakte, kipe, plakate, knjige ter pozabljene in zavržene predmete iz svojih preteklih in sedanjih del. V nedeljo, 27. junija, ob 16. uri organizira še zadnjo vodeno razstavo. Ta bo sicer odprta še do konca poletja, vsak dan od 9. do 13. ure. Ogled razstave je brezplačen.

V prostorih Ropotarn’ce je razstavil osebne, zavržene in najdene predmete, ki upodabljajo njegovo obsesijo z mitologijo komunizma. Zbral je razne televizorje, fotografije, razglednice, značke, gobeline … in jih rekonstruiral. Na razstavi so tako na ogled predmeti njegovih preteklih razstav – Heroji padajo, Stolovid, Katastropolis, Zatišje pred viharjem, Izgubljeni horizont, Kotiček za mladega komunista, Živim spomenike, Evropa na smrtišču zgodovine in Naprej v preteklost.

Stavbo je razdelil na več kotičkov, v katerih so po tematikah zbrani različni predmeti. Kotiček za mladega komunista, kotiček Titovih knjig, stripov Alana Forda, razglednic, značk, televizorjev, gobelinov, ki so jih izdelovale ženske in več. S predmeti iz preteklosti se je kritično poigral ter ustvaril nove kolaže, stroje, fotografije in naprave. Iz delov strojev nekdanje tovarne je denimo sestavil nove naprave, ki ga spominjajo na njegovo otroštvo, ko so s šolo obiskali razne tovarne.

Zakaj je predmete razstavil ravno v Trbovljah?

»Deset let sem hodil po Ljubljani in iskal prostor, kjer bi lahko postavil razstavo za več kot 14 dni,« je poudaril in povedal, da primernega prostora ni našel. Razmišljal je celo, da bi vse najdene predmete zavrgel, saj jih ni imel kam pospraviti. Ker se je želel preseliti v naravo, je našel hišo v Trbovljah in prostor za hrambo predmetov v skladišču tovarne.

»Vesel sem, da lahko sploh delam in ustvarjam, če dobim za burek sem pa samo še bolj srečen,« je povedal. Z razstavo želi navdušiti kakšnega ljubitelja komunistične mitologije, ki bi predmete vzel v svojo zbirko.

Sabina Bravec

Foto: Sabina Bravec


 

Prejšnji članekPodrto drevo
Naslednji članekMiss Slovenije letos v Hrastniku