V galeriji Medija v Zagorju je na ogled zanimiva razstava domačega avtorja. S svojimi likovnimi deli zadnjega obdobja se predstavlja Milan Razboršek. Razboršek sicer strokovno vodi galerijo Medija, ki deluje v okviru Delavskega doma Zagorje. Je tudi umetniški vodja Slikarske kolonije Izlake – Zagorje.

Otvoritve razstave del Milana Razborška se je udeležilo zelo veliko ljubiteljev likovne umetnosti. Razboršek je postavil na ogled dela iz zadnjega obdobja. Slike so izjemno močne, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Milena Zalar je  v predstavitvi slikarja in razstave opozorila na to, da slikarjev najnovejši cikel slik dobesedno pretrese. »V teh slikah se je Razboršek dobesedno razgalil,« je povedala Zalar. To je potrdil tudi slikar, ki je povedal, da so slike nastajale v poldrugem letu in v njih je njegovo očiščenje. »Čas, ki ga živimo, je tako kaotičen, dogaja se toliko nerazumljivih dogodkov, vojn in drugih spopadov, ki jim botrujejo človeški pohlep, prevare in borba za nadvlado ter prepričanje, da imajo le nekateri pravico do dobrin tega sveta. Logično je, da umetnik ne more ostati neprizadet, ko spremlja vse to dogajanje. Zlasti človek, ki pozna zgodovino človeštva in jo dojema skozi dediščino in umetniške izraze številnih umetnikov. Avtor, ki je znan po ekspresivnih krajinah Zasavja, po krajinskih katedralah in po Križevemu potu, le ta je na nek način že napovedoval »apokaliptične slike«, je enostavno moral izraziti to kar sluti, čuti in sanja,« je zapisala Milena Zalar.

Milan Razboršek je absolvent Visoke šole za risanje in slikanje, rojen 1959 v Trbovljah. Po končanem študiju na Ekonomski fakulteti v Ljubljani je obiskoval tečaje risanja in slikanja na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in pozneje začel študirati na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani. Živi in ustvarja na Izlakah, zaposlen je kot strokovni sodelavec v galeriji Medija v Zagorju. Je umetniški vodja Slikarske kolonije Izlake – Zagorje ob Savi. Sodeloval je na več skupinskih razstavah, imel je sedemnajst samostojnih razstav, je udeleženec Slikarske kolonije Izlake – Zagorje, kolonije Primož Trubar Moravske toplice, likovne kolonije Izak Lipovci in večkratni udeleženec Ex tempora Art Kum. Letos je pripravil samostojno razstavo že v mali galeriji Mira Kranjca v Kosovelovem domu v Sežani.

Razstava je še na ogled, prav gotovo je vredna pozornosti ljubiteljev umetnosti.

MP

Foto: osebni arhiv