Vroča sobota se počasi bliža koncu, ravno tako Jamatlon, ki je letos privabil 162 sodelujočih iz vse Slovenije (in nekaj malega tudi iz tujine).

Adrenalinsko preizkušnjo v jami pod Hrastnikom in Trbovljami so jamatlonke in jamatlonci opisali kot zabavno in nepozabno in marsikoga je izkušnja tako navdušila, da je že obljubil, da spet pride.

Koncertu Jamašpil, kjer so nastopile odlične pevke Katja Brcar, Sara Praznik in Maruša Zmrzlak, je sledila podelitev priznanj, poimenovanih s pristnimi zasavskimi knapovskimi imeni. Martin Hanžič iz ekipe Ta skupina imena (še) nima je, ker je bil najstarejši udeleženec Jamatlona, prejel priznanje Pik as. Joži Umek (Ljubiteljice Kala) je kot najstarejša udeleženka postala Domfrca. Imeli smo tudi najmlajšo udeleženko – Timea Orter (Strup 2) si je prislužila naziv Lerhajerka. Jamska kura in Luftrajder (najbolj simpatična udeleženka in udeleženec) sta postala Polona Medvešek (Amtec.new) in Nejc Mrežar (Blokuci 1). Najbolj izvirno ime si je izbrala ekipa SPT čjšplu drevored (Maja Pečjak, Adrijana Šafran Cizelj, Špela Podbevšek, Nina Cestnik, Polona Petkovšek), ki je prejela priznanje Ohter prtija. Izbrali smo tudi najbolj srčno in najbolj tovariško ekipo. Prva (priznanje Herc šafla) je postala ekipa ŠCC All-Stars (Žiga Moljk, Aljaž Moljk, Blaž Lebič, Nik Presečki in Miha Čakš), druga (priznanje Dritl kumarati) pa ekipa Letna kuhinja (Urša Landis, Matija Kastelic, Gašper Kastelic) . Imeli smo tudi najbolj oddaljeno jamatlonko – Adrijana Šefran Cizelj (198 km, ekipa Spt čjšplu drevored) je dobila priznanje Krajcnga.

Svoje priznanje je podelil tudi Perkmandeljc, ki najbolje od vseh ve, kaj se je dogajalo v jami in komu so se najbolj tresle hlače – Tanji Starina (Amtec.new) je kot najbolj prestrašeni jamatlonki podelil naziv Hoznšajzerka. Podelitev priznanj je začinil s svojim pristnim knapovskim humorjem, ki marsikoga (sploh tiste, ki ne prihajajo iz Zasavja) nekoliko šokira, a se ga kmalu privadijo in so nad njim navdušeni.

Nenazadnje so si nagrade in priznanja prislužili tudi tisti, ki so se nabolje odrezali pri metu bata škornja v kulmkišto – Aleš Aleš, Mojca Judež in Tina Butkovec. Nagradili pa smo tudi tiste, ki so se s svojim časom najbolj približali povprečnemu. Jamatlon namreč ni tekmovanje, ampak preizkušnja v tovarištvu, zato ne beležimo najboljših časov. Najbolj povprečne so bile ekipe Lerlauf 1 (Bojan Sovre, Lenart Štaut in Simona Sovre), Rozmanc (Tjaša Drnovšek, Maja Višnikar, Aljaž Zupan in Tjaša Čebin Vukovič), Piceubice (Nikolina Ilijanić, Andreja Nižić, Ana Mijatovič, Nina Hećej in Ivona Ivkič), Lisičke (Nina Fabjan, Barbara Medvešek in Živa Repovž) in Uvenen kurtzi (Danijel Fabijan, Andrej Zorko, Anže Medvešek in Primož Zelenšek).

Priznanja sta poleg Perkmandeljca podeljevala trboveljska podžupanja Maja Krajnik in vodja zadnje rudarske stavke v zasavskih rudnikih Anton Lisec.

Seveda izvedba Jamatlona ne bi bila mogoča brez naših zvestih sponzorjev: RTH, DDT, Občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje, Dewesoft, Spekter Trbovlje, Ahac gradbeni inženiring Trbovlje, Lekarna Pušnik Trbovlje, Nomago Zagorje, Thermana, Chipolo, Zasavska ljudska univerza, Red bull, Gostilna Pr Čop Podkum, Trgovina Montekukuli Trbovlje, Steklarna Hrastnik, Mestna pekarna Zagorje, STPŠ Trbovlje.

MD

Fotogalerijo si lahko ogledate na Facebook strani Jamatlona, kjer jo sproti posodabljamo.