četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

Prenovljena RTP v Hrastniku

V družbi Elektro Ljubljana so danes, 22. novembra, slavnostno otvorili prenovljeno razdelilno transformatorsko postajo Hrastnik. Objekt, ki predstavlja enega pomembnejših projektov družbe v zadnjem letu, je skupaj s predsednikom uprave Elektra Ljubljana in županom Hrastnika otvoril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Obnovljena RTP 110/20 kV Hrastnik uporabnikom zagotavlja večjo zanesljivost napajanja, povečala se je prenosna moč omrežja, izgube v omrežju pa so se zmanjšale. Kot je povedal predsednik uprave Elektra Ljubljana, Andrej Ribič, so tako naredili pomemben korak k močnejšemu električnemu omrežju. Ob tem je dodal, da je šlo za pomembno naložbo družbe in da je bila obnova, katere namen je bila ukinitev 35 kV in prehod iz 10 na 20 kV nivo, tehnično izjemno zahtevna.

Gre namreč za objekt, ki je bil zgrajen v 80. letih prejšnjega stoletja za napajanje tako za potrebe prebivalcev kot pomembnejših industrijskih obratov v regiji – Tovarne kemičnih izdelkov TKI Hrastnik, Steklarne Hrastnik in Rudnika Trbovlje-Hrastnik. Tudi pri obnovi so ti ostali napajani; prehod na območju Hrastnika je bil izveden ob stalni prisotnosti napetosti v RTP, kar je bil izjemno velik izziv za izvajalce del. Obnova je potekala od jeseni 2017, naložba pa je znašala 4,7 mio €.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob otvoritvi poudaril, da predstavljajo z gospodarskega vidika vlaganja v bolj zanesljivo in zmogljivejše električno omrežje tudi nove razvojne možnosti v Zasavju. »Pričakujemo lahko tudi nadaljnjo širitev zasavskih podjetij, katerih uspehe z zadovoljstvom spremljamo  v zadnjem času.«

Naložbo pa je pozdravil tudi župan Hrastnika Marko Funkl, ki je med drugim izpostavil, da ta za 9200 prebivalcev občine Hrastnik predstavlja tudi priložnost za čistejše okolje – možnost povečane uporabe električnih vozil, električnega ogrevanja in priključevanje obnovljivih proizvodnih virov.

Savus

Foto: arhiv Elektra Ljubljana

Previous article
Next article

Isti avtor