Hrastnik se je v petek, 22. novembra, na široko predstavil na TV Slovenija v oddaji Dobro jutro. V Hrastniku je ekipa TV Slovenija poskrbela za živa javljanja, v katerih so predstavili paleto različnih dejavnosti v občini. Terenska ekipa z voditeljico Moniko Tavčar in svetovalko Marijo Merljak je odkrivala »lepote in dobrote« Hrastnika.

»Hrastnik je eno izmed treh mest, ki so steber Zasavja in hkrati gospodarsko središče tik pred izhodom Save iz zasavske soteske. Nekoč je bil premog poglavitni vir zaslužka in je privabil rudarje iz vse nekdanje države, a zdaj je le še spomin nanj. Drugi vir zaslužka je bila steklarska industrija in steklo daje kruh ljudem še danes,« so v oddaji Dobro jutro napovedali javljanja iz Hrastnika.

Seveda ni šlo brez predstavitve tradicionalnega knapovskega funšterca in steklarskega krumpantoča. V prvem javljanju iz Prapretnega nad Hrastnikom je kustosinja Zasavskega muzeja Trbovlje Jana Mlakar Adamič predstavila zgodovino Hrastnika, direktorica občinske uprave Ivana Assayed sedanjost občine, Primož Frajle pa Rudarsko godbo Hrastnik, ki je popestrila javljanje.

Drugič so se javljali iz parka na Logu, javljanja pa so bila kuharsko obarvana. Funšterc team iz Čeč je odigral prizor iz vsakdanjega življenja, predstavili so peko funšterca in krumpantoča, Mateja Jecl je spregovorila o festivalu Funšterc in društvu Rast.

V osrednjem delu oddaje je za glasbeno vzdušje najprej poskrbela Steklarska godba Hrastnik. Marija Merljak se je sprehodila med stojnicami. Nuša Gregorčič je predstavila izdelavo jetrnic, krumpantoč so pekle članice Turističnega društva Hrastnik skupaj z otroci iz OŠ narodnega heroja Rajka. Spregovorila je predsednica TD Hrastnik Mojca Greben, o vključevanju lokalnih jedi v osnovno šolo pa je spregovorila ravnateljica OŠ NHR Hrastnik Marina Kmet. Zapeli so pevci Otroškega pevskega zbora OŠ Hrastnik.

O tem, kaj vse znajo narediti, je spregovorila predsednica Društva kmečkih žena in deklet Hrastnik Erna Deželak. O delu Sadjarskega društva pa je ob spremljavi citer, ki jih je igrala Monika Rožej, spregovorila predsednica društva Ivanka Rožej. Čebelarsko društvo je predstavil Anton Štaut, jedi iz planinske koče pa upravnik planinskega doma na Kalu Rok Pader.

V zadnjem delu oddaje pa so zapeli člani Moškega pevskega zbora Svoboda Hrastnik. Mija Vidmar iz Zasavskega gurmana je predstavila zasavske jedi iz sodobne ponudbe, Maša Kovač iz LAS Zasavje pa projekt rokodelcev. Z razstavo so se predstavile rokodelke, pa tudi članice sekcije ročnih del iz DU Dol in DU Hrastnik. Nato so se predstavili člani folklorne skupine Srbskega kulturnega društva Sava, Slavica Tripunović je predstavila nekaj tradicionalnih srbskih jedi. Perkmandeljc in Marko Planinc sta predstavila prireditvi Jamatlon in Punce v jami, Perkmandeljc pa je Merjakovo naučil tudi nove športne discipline: met bata škornja rikverc v kuolm kišto.

Direktor Mladinskega centra Hrastnik Jani Medvešek je predstavil maskoto Hrastka in festival Rdeči revirji, predsednica Marionetnega gledališča Jurček Jerica Ulaga znane hrastniške marionete, Vanja Giannini pa raj za otroke in konje Mišin dol. Seveda v oddaji ni šlo brez častnega občana Hrastnika in izjemnega športnika Petra Kauzerja, ob koncu pa je spregovoril še podžupan občine Hrastnik Božo Majcen.

Hrastnik se je v oddaji Dobro jutro lepo predstavil Sloveniji, ki ga je prav gotovo spoznala iz nekaterih novih zornih kotov.

MP

Foto: Marko Planinc