Zasavska gospodarska zbornica je 24. septembra v Stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje podelila priznanja najboljšim inovatorjem Zasavja za leto 2021. Podelili so pet zlatih, 14 srebrnih in 12 bronastih priznanj. V sklopu razpisa so podelili tudi posebno priznanje za inovacijo, ki rešuje izzive covida-19. Danes objavljamo imena vseh inovatorjev, ki so za svoje inovacije prejeli srebrna priznanja.

Izdelava transparentnih elektrod iz raztopin cenovno dostopnih prevodnih oksidov s postopkom sitotiska

Srebrno priznanje sta za inovacijo Izdelava transparentnih elektrod iz raztopin cenovno dostopnih prevodnih oksidov s postopkom sitotiska prejeli družbi RC eNeM in Steklarna Hrastnik. Avtorji inovacije so Natalija Virant, Tilen Sever (RC eNeM), Agron Sejdiji, Melita Jovan, Bogdan Ledinek (Steklarna Hrastnik), prof. dr. Barbara Malič, prof. dr. Danjela Kuščer, Brigita Kmet, Silvo Drnovšek (Inštitut Jožef Stefan), dr. Jurgis Grube, dr. Kaspars Pudzs in dr. Aivars Vembris (Inštitut za fiziko trdnih snovi-ISSP Latvija).

Popolnoma avtomatska univerzalna naprava za sitotisk steklenih izdelkov različnih oblik

Srebrno priznanje je za inovacijo Popolnoma avtomatska univerzalna naprava za sitotisk steklenih izdelkov različnih oblik prejela Steklarna Hrastnik. Avtorji inovacije so Tilen Sever, Natalija Virant (RC eNeM), Bogdan Ledinek in Agron Sejdiji (Steklarna Hrastnik).

Vzpostavitev IKT sistema za analizo življenjskega cikla steklene embalaže

Srebrno priznanje sta za inovacijo Vzpostavitev IKT sistema za analizo življenjskega cikla steklene embalaže prejeli družbi RC eNeM in Steklarna Hrastnik. Avtorji inovacije so Natalija Virant, Tilen Sever (RC eNeM), Marko Pejič (Steklarna Hrastnik), Marko Mihelin in Miha Smolnikar (ComSensus).

Signalizacija in alarmiranje v rudarstvu

Srebrno priznanje je za inovacijo Signalizacija in alarmiranje v rudarstvu prejela družba Tevel. Avtorji inovacije so Nejc Žepič, Matjaž Javoršek, Dejan Vincek in Maja Rozman.

Zaščitno stikalo na diferenčni tok EFI eV

Srebrno priznanje je za inovacijo Zaščitno stikalo na diferenčni tok EFI eV prejela družba Eti Elektroelement. Avtorji inovacije so Andraž Pušnik, Mitja Vozel in Peter Kastelic.

Tehnološki postopek za izdelavo elektroluminiscenčnih sklopov na steklu z avtomatskim CNC sitotiskom

Srebrno priznanje sta za inovacijo Tehnološki postopek za izdelavo elektroluminiscenčnih sklopov na steklu z avtomatskim CNC sitotiskom prejeli družbi RC eNeM in Steklarna Hrastnik. Avtorji inovacije so Natalija Virant, Tilen Sever (RC eNeM), Agron Sejdiji, Melita Jovan, Bogdan Ledinek (Steklarna Hrastnik), dr. Blaž Likozar, dr. Ivan Jerman in Nigel Van de Velde (Kemijski inštitut).

Povezovanje gumbov večpolnih instalacijskih odklopnikov v togo strukturo z uporabo induktivnega gretja osi

Srebrno priznanje je za inovacijo Povezovanje gumbov večpolnih instalacijskih odklopnikov v togo strukturo z uporabo induktivnega gretja osi prejela družba Eti Elektroelement. Avtorja inovacije sta Admir Bajrić in Aljaž Smrkolj.

Verižni eksperiment v vrtcu

Srebrno priznanje sta za inovacijo Verižni eksperiment v vrtcu prejela Zasavska ljudska univerza in Vrtec Zagorje ob Savi. Avtorji inovacije so Mateja Pistotnik, Marija Pikl, Polona Trebušak (ZLU), Vesna Sušnik, Nika Per, Darja Rakovič (Vrtec Zagorje), Drago Lavrič, Mojca Kropivc, Mojca Vetršek in Alenka Knez (prostovoljci).

Digitalizacija karakteristik priprave keramičnih mas

Srebrno priznanje sta za inovacijo Digitalizacija karakteristik priprave keramičnih mas prejeli družbi Eti Elektroelement in RC eNeM. Avtorji inovacije so Marja Jerič, Franci Ocepek (ETI) in Tadej Guzej (IT PRO d.o.o.).

Izdelava orodij s 3D tiskanjem z FFF tehnologijo

Srebrno priznanje je za inovacijo Izdelava orodij s 3D tiskanjem z FFF tehnologijo prejela Steklarna Hrastnik. Avtorji inovacije so Aljoša Vozel, Tine Lah, Marko Kozmus in Agron Sejdiji.

Vodnik za AEIOU voditeljstva

Srebrno priznanje je za inovacijo Vodnik za AEIOU voditeljstva prejelo samostojno podjetje Voditeljstvo, vodenje, svetovanje in razvoj. Avtorici inovacije sta Sonja Klopčič (VODITELJSTVO, vodenje, svetovanje in razvoj, Sonja Klopčič) in Ksenija Špiler Božič (BB Consulting).

AR Laibach, aplikacija z obogateno resničnostjo

Srebrno priznanje sta za inovacijo AR Laibach, aplikacija z obogateno resničnostjo prejeli inštituciji DDTLab, laboratorij Mreže centrov raziskovalnih umetnosti in Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje. Avtorji inovacije so doc. dr. Uroš Ocepek, Matic Bernot (STPŠ Trbovlje), dr. Maša Jazbec (RUK DDTLab) in Ivan Novak (Skupina Laibach).

Robotka Eva, robotka z identiteto in karakterjem

Srebrno priznanje je za inovacijo Robotka Eva, robotka z identiteto in karakterjem prejela inštitucija DDTLab, laboratorij Mreže centrov raziskovalnih umetnosti. Avtorji inovacije so dr. Maša Jazbec, Žan Rajšek, doc. dr. Uroš Ocepek, Tanja Hanžič in Žan Garantini.

Yaski, kreativna robotika in humanizacija tehnologij

Srebrno priznanje pa je za inovacijo Yaski, kreativna robotika in humanizacija tehnologij prejela še inštitucija DDTLab, laboratorij Mreže centrov raziskovalnih umetnosti. Avtorji inovacije so Žan Rajšek, dr. Maša Jazbec, doc. dr. Uroš Ocepek, Žan Garantini (RUK DDTLab), Primož Ocepek (Dewesoft d.o.o.) in Erih Arko (Yaskawa).

Savus

Foto: Branko Klančar