sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Poklon Drnovšku

Župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan in poslanec v DZ Rudi Medved sta se v sredo, 23. februarja, ob obletnici smrti dr. Janeza Drnovška pri spomeniku v parku poklonila njegovemu spominu.

Dr. Janez Drnovšek je umrl na današnji dan leta 2008. Zagorjan po rodu se je rodil 17. maja 1950 v Celju, otroštvo in del mladosti pa je preživel v Kisovcu v občini Zagorje ob Savi. Študij ekonomije je zaključil na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, leta 1986 je doktoriral iz ekonomskih znanosti na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru.

Do leta 1989 je opravljal različne posle v gospodarstvu in se ukvarjal s kreditno monetarno politiko. Po uspešni karieri v bančnem sektorju je bil dr. Drnovšek na prvih svobodnih demokratičnih volitvah aprila 1989 izvoljen za slovenskega predstavnika v kolektivnem predsedstvu nekdanje Jugoslavije. Od maja 1989 do maja 1990 je bil predsednik predsedstva nekdanje Jugoslavije. Septembra 1989 je predsedoval Vrhu neuvrščenih v Beogradu. V obdobju osamosvajanja Republike Slovenije je bil dr. Drnovšek glavni pogajalec med slovenskim vodstvom ter vodstvom nekdanje Jugoslavije in vrhom Jugoslovanske ljudske armade. Julija 1991 se mu je uspelo dogovoriti za dokončen umik zvezne vojske iz Slovenije. Za svoje izjemne zasluge pri obrambi svobode in suverenosti Republike Slovenije je dr. Janez Drnovšek 24. junija 1992 prejel najvišje državno odlikovanje Zlati častni znak svobode Republike Slovenije.

Dr. Janez Drnovšek je v Državnem zboru Republike Slovenije 22. decembra 2002 zaprisegel kot predsednik Republike Slovenije. Prej je od leta 1992 je deset let vodil Vlado Republike Slovenije in hkrati predsedoval najmočnejši parlamentarni stranki, Liberalni demokraciji Slovenije.

V letu 2006 je dr. Drnovšek začel z mednarodno pobudo za humanitarno akcijo Svet za Darfur, ki so jo s svojimi podpisi podprle ugledne svetovne osebnosti, ravno tako je bil pobudnik projekta Sadeži družbe, katerega namen je spodbujanje prostovoljnega dela in medgeneracijskega sodelovanja. Leta 2006 je dr. Drnovšek ustanovil tudi Gibanje za pravičnost in razvoj.

Pokopan je na pokopališču v Zagorju, po njem pa se imenuje tudi zagorski mestni park, v katerem stoji njegov kip, ki ga je izdelal Mirsad Begič.

Savus

Foto: Občina Zagorje


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor