V soboto, 11. septembra 2021, so se Vandrovčki iz DU Zagorje in pohodna skupina Kajuh iz Društva za vrednote NOB odpravili na pohod v GEOSS (Geometrijsko središče Slovenije). Tam so namreč obeležili 14. Mednarodni dan prijateljstva. Projekt je nastal po zgodbi, ki jo je v svoji knjigi Vranov let v svobodo opisal avstralski vojni ujetnik Ralph F. Churches, ki je nekaj časa preživel v taborišču vojnih ujetnikov STALAG XVIII D v Mariboru. Z dnevom prijateljstva so tako obudili spomin na pobeg in osvoboditev zavezniških vojnih ujetnikov leta 1944 in njihovo pot od Ožbalta ob Dravi do partizanskega letališča Otok pri Metliki.

Zagorski pohodniki so se pridružili pohodnikom planinske sekcije Sokol PD Litija. Z avtobusom so se peljali do izhodišča njihovega pohoda, Blagovice. Tam jih je naprej pozdravil predsednik Društva Vranov let Eduard Vedernjak, nato pa so se odpravili na pot: na vrh Golčaja, pod vrh Limbarske gore, skozi Hrastnik, Zgornje Koseze, Peče, Gore na Pečah, na Slivno in do GEOSS-a. Del te spominske poti pohodniki prehodijo vsako leto.

Na prireditvenem prostoru jih je pozdravil litijski župan Franc Rokavec. Slavnostni govornik na prireditvi je bil upokojeni brigadir slovenske vojske in veteran vojne za Slovenijo Venčeslav Ogrinc. Dogodek je povezoval predsednik društva GEOSS Lovro Lah. V kulturnem delu pa so sodelovali Mešani pevski zbor KUD Jevnica ter Anka in Zvone Kolenc iz Družinskega gledališča Kolenc.

Ivan in Olga Kos

Foto: Ivan in Olga Kos