V oddaji Sledi korakov se je Igor Gošte tokrat pogovarjal s podjetnikom Iztokom Živkom, direktorjem in solastnikom podjetja Tevel iz Kisovca.

Iztok Živko je imel težko otroštvo. Pri komaj enajstih letih je v prometni nesreči izgubil očeta, soustanovitelja enega najbolj znanih zasavskih podjetji Varnost, danes znanega pod imenom Bartec Varnost. Očeta je zelo zaznamovala druga svetovna vojna, saj je bil kot mlad partizanski kurir izdan in interniran v koncentracijsko taborišče Auschwitz. Po smrti očeta so z mamo in starejšim bratom (oba sta že pokojna) živeli skromno. »Za zajtrk sem imel pogosto le belo kavo in kos kruha. Hladilnik je bil bolj kot ne vedno prazen, zato sem si vedno želel, da bom poskrbel, da bo nekoč drugače,« se spominja svojih otroških let.

V mladosti je bil eden najboljših rokometašev. Dobil je tudi ponudbo za sodelovanje s klubom Barcelona, vendar mu je mama pot v tujino odsvetovala. Menila je, da mora najprej poskrbeti za šolo in šele potem za šport. Tako je dokončal študij na fakulteti za elektrotehniko in kot oče štiriletne hčerke odslužil vojaški rok v Beogradu. Iz prvega zakona ima sina Iztoka, pred nekaj leti pa je dobil še dva sina.

V nadaljevanju oddaje je predstavil svojo poslovno pot, delovanje podjetja Tevel in svoj pogled na slovensko politiko. Meni, da bi morali dati priložnost tistim, ki se znajo pogovarjati in tudi kaj dogovoriti. »V ospredju je trenutno preveč takih, ki naši družbi škodijo,« meni Živko.

Pogovor je tekel tudi o energetiki in o vse višjih cenah, ki smo jim priča v zadnjem letu. Tako pri osnovnih življenjskih potrebščinah kot pri nakupu elektronskih delov za potrebe izdelave produktov v podjetju. Zaupal je tudi, da nadvse rad in dobro kuha. Pred leti je zato odprl tudi znano zagorsko gostilno Ribnik.

Več pa v oddaji.

Igor Gošte

Foto: Igor Gošte