Po skoraj letu dni birokratskega truda, je VDC Zasavje v četrtek, 2. septembra, podpisala gradbeno pogodbo za nujen prizidek. Investicijo, ki znaša 700.000 evrov, bo izvedlo podjetje A.M.D. gradnje iz Trbovelj. Prizidek bo zgrajen predvidoma do pomladi 2022.

Z zgrajenim prizidkom bodo zasavskim VDC-jevcem (uporabnikom in zaposlenim) zagotovili varnejše bivanje in delovanje skladno s smernicami Covid-19 (ločitev čistih in nečistih poti). V primeru okužb bodo lahko v prizidku vzpostavili sivo oziroma rdečo cono, zato ne bo potrebno zapirati dnevne enote (storitev vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji in programa socialna vključenost) in ogrožati zdravja ostalih stanovalcev v enoti bivanja v mansardi. Z izgradnjo požarnega stopnišča bodo zagotovili tudi požarno varnost, uredili bodo prostore za individualne strokovne in rehabilitacijske obravnave uporabnikov, snoezeln sobo (soba za pomiritev ali stimulacijo) ter sobo za izobraževanja ter sestanke zaposlenih in stanovalcev.

Koordinacija podpornih storitev v okolju, bo dobila direkten vhod od zunaj in bo na voljo tudi lokalnim organizacijam, s katerimi sodelujejo. Uredili bodo tudi sobo za vsaj dve začasni in sobo za dve dodatni stalni namestitvi v enoti bivanja v mansardi ter dodaten dnevni prostor z balkonom, ki bo omogočal višjo kakovost bivanja stanovalcev, ki so odvisni od pomoči zaposlenih pri gibanju, pa tudi ostalih, ki si želijo na sveži zrak (kar je za boljše zdravje in varnost pomembno predvsem v času epidemije). Vsaj 10 zasavskim uporabnikom bodo omogočili vključitev v dnevne programe in zadostno varnostno razdaljo med delovnimi mesti za vse obstoječe uporabnike. Pridobili bodo tudi prostor za dnevni program za starejše, ki se testira v pilotnem projektu S teboj lahko in ki naj bi v prihodnosti dobil svoje mesto v sistemu Zakona o socialnem vključevanju invalidov (socialno vključevanje starejših invalidov).

Savus

Foto: VDC Zasavje