Prvi korak v zdravljenju je prav gotovo pogovor z zdravnikom, ki bo vodil zdravljenje. Bolniki so zaradi diagnoze prestrašeni in negotovi in pogosto pozabijo vprašati, kar jih zanima v zvezi z boleznijo in zdravljenjem. V pomoč pri tem je lahko seznam vprašanj, ki si jih doma napišejo in ob obisku zdravnika vprašajo. Če bo bolnik dobro seznanjen s potekom zdravljenja, bo vanj bolj zaupal in znal pravočasno poiskati pomoč, če med zdravljenjem nastopijo težave.

Zdravljenje rakave bolezni je lahko kirurško, obsevalno – z radioterapijo, z različnimi vrstami zdravil – kemoterapijointarčnimi zdravili. Včasih pa se ti načini med seboj kombinirajo, lahko v različnem vrstnem redu, odvisno od vrste raka. Za vsakega bolnika se izbere najboljše zdravljenje, glede na vrsto bolezni in bolnikove značilnosti. Vse te terapije lahko povzročijo bolj ali manj izražene neželene učinke, o katerih je bolnik vnaprej seznanjen, je nanje pripravljen in ve, kako ukrepati, če se pojavijo. Po končanem zdravljenju neželeni učinki večinoma izzvenijo v nekaj tednih.

Zdravljenje z različnimi zdravili deluje na vse celice v telesu: na rakaste celice, ki se zelo hitro delijo, in tudi na zdrave celice. Zaradi tega pride do nastanka neželenih učinkov.V našem telesu se najhitreje obnavljajo krvne celice in celice sluznic, najpočasneje pa celice, iz katerih rastejo lasje. Terapije lahko povzročijo spremembe na koži in sluznicah, spremembe in težave v prebavi, spremembe krvne slike, ki so povezane z utrujenostjo in okužbami, slabost, okvare kostnega mozga, otekanje, nekateri neželeni učinki pa so povezani tudi z organi: srce, pljuča, ledvice. Pogosto se pojavijo težave, povezane s spominom in koncentracijo, ter strah in depresija. Neželeni učinki se pojavljajo odvisno od vrste zdravljenja, velikosti odmerkov in odziva telesa na zdravljenje. Individualne značilnosti vsakega posameznika, kot so starost, fizična pripravljenost, psihično stanje, druge prisotne bolezni, poleg razširjenosti bolezni zelo vplivajo na izid zdravljenja. Zelo koristno je, dabolnik vodi dnevnik zdravljenja, v katerega si zapisuje težave in neželene učinke zdravil, ki nastopijo med zdravljenjem in se nato o njih pogovori z zdravnikom ali farmacevtom.

Bolniki v času zdravljenja pogosto hujšajo zaradi vpliva terapije in tudi zaradi same bolezni. Slabša prehranjenost lahko poveča prebavne težave, utrujenost in slabokrvnost. Pogosto je pomanjkanje beljakovin in mineralov. V času zdravljenja je potrebno zaužiti primerne količine zdrave, uravnotežene hrane, s poudarkom na kakovostnih beljakovinah in nenasičenih maščobah. Po potrebilahko bolniki dodatno uživajo različne hranilne pripravke, ki jim zagotavljajododaten vnos hranil, glede na njihove potrebe. Apetit spodbuja tudi zmerna telesna dejavnost. Ta je močno orožje v boju z rakom. V povezavi z ustrezno prehrano pomaga vzdrževati mišično maso, funkcionalnost tkiv in ima tudi vpliv na aktivnost imunskih procesov, ki sodelujejo pri ustavljanju rasti rakavih celic. Poleg tega pomaga vzdrževati dobro psihično stanje. Bolniki naj podporo poiščejo v svoji družini in med prijatelji, če pa te možnosti nimajo, lahko poiščejo pomoč psihologa ali psihoonkologa.

V času zdravljenja rakave bolezni niso primerne nobene čudežne diete, nobena čudežna zdravila in prehranska dopolnila, ker takšnih ni.Mnogokrat je ponujanje takšnih rešitev samo sredstvo za hiter zaslužek. V tem času pa lahko bolnik telesno propada in učinek zdravljenja je slabši, slabša pa je tudi kakovost življenja. Velja tudi pravilo, da naj se tri dni pred terapijo in tri dni po njej ne uživa nobenih snovi, ki bi lahko zmanjšale učinkovitost zdravljenja. To so predvsem visoki odmerki antioksidativnih vitaminov A, C in E, ter snovi, ki vplivajo na naš imunski sistem. Zaupajte svojemu zdravniku in v času zdravljenja ne jemljite nepreizkušenih zdravil. Rajši izberite metode, ki so usmerjene na čustveno in duhovno področje.

Ker prihaja poletje in z njim več sonca in višje temperature, še nekaj priporočil, če se boste v tem času zdravili zaradi raka. Oblačila naj bodo lahka, ne oprijeta, iz naravnih zračnih materialov. Obujte udobno obutev, ki vas ne bo tiščala, glavo pokrijte s pokrivalom. Telesno aktivnost izvajajte v jutranjem ali večernem času in poskrbite za zadosten vnos tekočine. Kožo zaščitite s kremami, ki vsebujejo visok zaščitni faktor, saj je v času zdravljenja še bolj občutljiva za vpliv sončnih žarkov.Če vam vrsta zdravljenja to dopušča, se lahko odpravite tudi na počitnice. Izogibajte se krajev s slabo zdravstveno oskrbo in krajev, kjer je velika možnost za potovalno drisko.Predvsem pa prilagodite svoja vsakodnevna opravila svojim trenutnim zmožnostim.

Tjaša Abram, mag.farm., specialistka lekarniške farmacije, Lekarna Zagorje

Zasavske lekarne trbovlje logotip Color-mali