Hudo neurje je v začetku meseca julija odkrilo in odtrgalo del strehe ter ga odneslo na stekleno streho nad zimskim vrtom in telovadnico. Zaradi neurja in močnega vetra so bile tako uničene kar tri strehe litijske gimnazije.

Voda je tekla v zgradbo na različnih mestih in kljub hitri pomoči gasilcev PGD Litija, Civilne zaščite, skupine zaposlenih in ostalih prostovoljcev, ni bilo mogoče preprečiti vdora vode. Voda je poplavila praktično vse predele šole, sledila so urgentna dela, predvsem sanacija strehe in reševanje šolskega inventarja.

Pri sanacijah so sodelovali Civilna zaščita Litija, Gasilska zveza Litije, Občina Litija, na pomoč so prišli tudi gasilci drugih društev (PGD Sava, PGD Jevnica, PGD Kresnice). Škodo si je ogledal minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda in gimnaziji Litija zagotovil potrebno finančno pomoč, v primeru da ne bi bila pokrita s strani zavarovalnice.

»Zahvaljujem se vodstvu Občine in lokalnim službam za hiter odziv, gradbenemu inženiringu Pino in vsem izvajalcem za takojšen pričetek ter kvalitetno in pravočasno izvedbo del, ki so potekala vse dni v juliju in avgustu z izjemo nekaj nedelj, ter sodelavcem na gimnaziji za neštete ure fizičnega dela povsem izven svojih strok. S skupnimi močmi in ob izjemnih naporih nismo uspeli vzpostaviti le osnovnih, ampak optimalne pogoje za sprejem dijakov v šolo in normalen potek pouka. Z veseljem smo sprejeli tri polne oddelke 27. generacije dijakov Gimnazije Litija v lepe, prenovljene prostore,« je povedala ravnateljica Gimnazije Litija Vida Poglajen.

Savus

Foto: gimnazija Litija