Danes je čas za počitek. Po izjemno pestri zasavski soboti se tako tudi spodobi. Vzemite si dan zase, ne pozabite tistih okrog sebe in se imejte preprosto lepo. Ne pozabite: veselje lahko najdete tudi v drobnih stvareh. Naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 10. september 2023

Vreme

danes dogaja Danes bo jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah kratkotrajna megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 28 °C.

Jutri bo jasno z jutranjo meglo po nižinah. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 14, najvišje dnevne od 26 do 29 °C.

V torek bo pretežno jasno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodni veter. V sredo bo prevladovalo sončno vreme. Pihal bo jugozahodnik. Popoldne in zvečer bodo predvsem v severni in zahodni Sloveniji nastale posamezne plohe in nevihte.

Zapore cest

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Čreta, izvod Jesenovo (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 10. ure iz TP Kotredež, NNV Učakar in od  11. do 13. ure iz TP Mlinše II, NNC Žvarulje, Pšenk, Kovač (nazorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Kino DDT

Preprosto super

ob 18. uri

Norveška sinhronizirana animirana družinska komedija, izvirni naslov Helt super (2022), režija Rasmus A. Sivertsen, scenarij Kamilla Krogsveen

Zgodba sodobnega časa o tem, kako se otroci soočajo s pričakovanji staršev in okolice. Superlev je znova rešil mesto, a meščani ne vedo, kdo se skriva za preobleko. Le enajstletna Hedvika ve, da je superlev njen očka in da bo morala nekega dne prevzeti njegovo delo. A superjunakinja postane precej prej, kot je bilo sprva pričakovano; očkova superjunaška obleka se je namreč med pranjem skrčila in zdaj je prav njej. Hedvika ni ne atletinja ne akrobatka, najraje igra računalniške igrice – bo torej lahko postala superjunakinja? Na srečo pa lahko superjunaška obleka poveča ravno njene najboljše sposobnosti …


Moja obilna grška poroka 3

ob 20. uri

Ameriška romantična komedija My Big Fat Greek Wedding 3 (2023). Režija: Nia Vardalos, scenarij: Nia Vardalos; igrajo: Stephanie Nur, Lainie Kazan, Elena Kampouris, John Corbett, Nia Vardalos, Andrea Martin …

Grška družina Portokalosovi se bo odpravila na družinsko srečanje v Grčijo, pri tem pa doživljala prisrčno in izjemno zabavno popotovanje, polno ljubezni in preobratov. Grška družina Portokalosovi se bo odpravila na družinsko srečanje v Grčijo, pri tem pa doživljala prisrčno in izjemno zabavno popotovanje, polno ljubezni in preobratov.

V prvem delu komedije iz leta 2002 spoznamo svojeglavo Toulo, ki se zagleda v postavnega neznanca Iana, s katerim prične hoditi na zmenke, se kmalu poročita in se trudita povezati svoji družini. V drugem delu (2016) pa se zakonca srečujeta s težavami z odraščajočo najstniško hčerko, pa tudi z iskrico v zakonu, velika družina pa se pripravlja na še obilnejšo grško poroko.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan preprečevanja samomorov

Mednarodna zveza za preprečevanje samomora (IASP) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sta leta 2002 razglasili 10. september za svetovni dan preprečevanja samomora. To je dan, ko še bolj aktivno pozivata javnost k preprečevanju samomora po vsem svetu ter ob tem izpostavljata krepitev varovalnih dejavnikov in vzbujanje upanja s ciljem odvrniti čim več ljudi od samomora. Po ocenah IASP je kar 5 % svetovnega prebivalstva vsaj enkrat v življenju načrtovalo samomor, vsako leto pa za posledicami samomora umre 800.000 ljudi, oziroma en človek vsakih 40 sekund. Slovenija glede samomora sodi med nekoliko bolj ogrožene države. V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre okoli 400 ljudi, količnik (število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev) pa tako znaša okoli 20. Na srečo pa v Sloveniji že nekaj let opažamo znaten upad števila samomorov.


Savus