Člani Zasavskega društva seniorjev, menedžerjev in strokovnjakov so si od 12. do 15. septembra ogledali Budimpešto, ki slovi kot ena najlepših metropol sveta. O čemer so se, pravijo izletniki, tudi sami prepričali.

Zasavska skupina je v treh dneh dobro spoznala gostoljubno in prijetno mesto, ki leži na bregovih reke Donave in je nastalo z združitvijo Budima in Obude na desni in Pešte na levi obali Donave. Z bogato zgodovino mesta in ogledištevilnihznamenitosti jih je seznanila odlična vodička, ki je tudi profesorica zgodovine.

Z Grajskega hriba Budim, ki je na seznamu Unescove dediščine od leta 1987, se je očaranim pohodnikom odprl čudovit pogled na mesto. Grad Budim je bil večkrat porušen in dozidan. V njem se nahaja Narodna galerija z deli madžarskih slikarjev in kiparjev. Njihov pogled so pritegnile tudi mogočne stavbe na drugi strani Donave. Najveličastnejša med njimi je zagotovo madžarski parlament, okrašen s kupolo in neogotskimi stolpiči. Lepo vidni so vsi mostovičez Donavo in najlepši med njimi Szechenyev verižni most. Lepote vseh mostov, so si ogledali tudi ob prijetnivožnji z ladjico in poslušanju valčka »Na lepi modri Donavi«. Štirje mostovi so pod okriljem Unesca: most svobode, Elizabetin most, Margaretin most in zgoraj omenjeni verižni most.

Na desni strani mesta Pešte so državna opera, cerkev sv. Štefana, pokrita mestnatržnica, Trg junakov ter mestni park za njim, kjer stoji kopija sedmograškega gradu Vajadahunyad. Glavnina Budimpešte je bila zgrajena 1896. leta, tudi zgodovinska podzemna železnica M1, ki je uvrščena na Unescov seznam. Prijetni lokali z odlično hrano in živo glasbo, ki so jih obiskali, tudi čardo, se dobro dopolnjujejo z vsemi lepotami mesta, ki je stičišče bohemske kulture inčudovite arhitekture, kar na obiskovalcih pusti močan vtis.

Tudi na izletu so izletniki četrtkov večer preživeli ob spremljanju tekme med slovenskimi košarkarji in špansko ekipo, in to obradijskem prenosu preko telefona. Veselje ob zmagi, pravijo, ni bilo zato nič manjše.

V petek po zajtrku so zapustili Budimpešto in se odpeljali proti jugozahodu, do 80 km oddaljenega največjega jezera Srednje Evrope, imenovanega tudi »madžarsko morje«, Blatnega jezera. Ob jezeru je razvit kopališki turizem s številnimi hoteli in zdravilišči s termalnimi vrelci. Jezero omogoča jadranje in bogat ribolov, ob jezeru pa so tudi številne kolesarske poti. Po vožnji ob jezeru so se pripeljali na polotok Tihany, na katerem leži ljubka madžarska vasica Tihany, ki velja za najlepši kraj na madžarskem in je zelo priljubljena turistična točka. Celoten polotok je zgodovinsko okrožje, katerega središče je benediktinski samostan iz leta 1055, ki še vedno deluje. Ob njem je cerkev, ki je bila leta 1754 prezidana v baročnem slogu z zanimivim muzejem. Tudi tega so si ogledali.

Potem so sledili đe zadnji nakupi spominkov (čudovito vezeni prtiči) in že so hiteli proti Sloveniji.

Po treh dneh sončnega vremena jih je v Sloveniji dež, a kljub temu so serazšli zadovoljni in srečni, saj so – pravijo – skupaj doživeli prijeten in nepozaben izlet v Budimpešto.

AR

Prejšnji članekCilj festivala dosežen
Naslednji članekKisovški orliči pristali tik pod vrhom