Festival novomedijske kulture Speculum Artium je z rdečo nitjo »Umetnost in znanost za opolnomočenje« tudi letos navdušil okrog pet tisoč obiskovalcev.

Speculum Artium po devetih letih nedvomno zavzema pomembno mesto na področju novomedijske kulture v svetu. Letos je v treh dneh gostil vrhunske domače in tuje umetnike, znanstvenike in tehnologe, ki pri svojem delu prepletajo različne dosežke znanosti, umetnosti in tehnologije ter s tem soustvarjajo novomedijsko kulturo. Festival je, kot izložbeno okno projekta Trbovlje novomedijsko mesto, navdušil z več vidikov, še posebej pa so organizatorji ponosni na to, da sta bila med razstavljavci domača avtorja, Trboveljčanka Maša Jazbec in podjetje Aereform.

Hkrati s festivalom Speculum Artium je v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje potekal mednarodni festival video umetnosti Digitalbigscreen 2017, na katerem so se s svojimi deli predstavili študentje Univerze uporabnih umetnosti Tampere iz Finske, pionirji video umetnosti v kompilaciji Antologija Fluxus filma, ter avtorji, izbrani na mednarodnem razpisu. Letošnji nagrajenci mednarodnega razpisa so Jem Raid (1. nagrada), Barbara Jazbec (2. nagrada) in (3. nagrada).  Muge Yildiz

V soboto je v sklopu festivala potekal simpozij z naslovom »Umetnost-znanost-tehnologija in družba za opolnomočenje«, katerega cilj je bil iz različnih zornih kotov osvetliti vprašanja, s katerimi se sooča človeštvo na začetku 21. stoletja, ter skozi princip humanizacije tehnologije iskati odgovore nanje. Govorci na simpoziju so bili Gerfried Stocker  – direktor centra Ars Elektronica v Linzu, Ivan Novak – inženir človeških duš (Laibach), dr. James Gimzewski – priznani nano znanstvenik iz UCLA (prejemnik Feynmanove nagrade), dr. Janez Strehovec – filozof novih medijev, Tomo Križnar – aktivist in Zoran Poznič – vodja programa Trbovlje novomedijsko mesto.

»Z veseljem ugotavljamo, da je letošnji festival predstavil nekatere najpomembnejše svetovne dosežke s področja vizualnih umetnosti – intermedijske in novomedijske umetnosti ter izpostavil predvsem opolnomočenje ter povezavo znanosti, umetnosti in humanistike,« so povedali organizatorji. Princip opolnomočenja ljudi z novimi tehnologijami je eden glavnih izzivov, ki čakajo človeštvo na začetku 21. stoletja, in pred nas postavlja ogromno vprašanj, na katera zaenkrat še ne moremo odgovoriti. Cilj festivala pa je bil, pravijo, dosežen: približati novomedijsko kulturo 21. stoletja širšemu krogu ljudi.

ZT

Prejšnji članekGreste na Jamatlon?
Naslednji članekObiskali Budimpešto