sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Naravno čistilo iz pomarančnih lupin

Pomaranče so osvežilno sadje, bogato z vitaminom C, ki ga še posebej v toplejših dneh zaužijemo kar precej. Običajno uporabimo (pojemo) le sadež, lupine pa zavržemo. Vendar ni treba, da lupine končajo med odpadki – iz njih lahko naredimo učinkovito večnamensko čistilo.

Za domače pomarančno čistilo potrebujemo pomarančne lupine in kis – izberemo tistega, ki ga lahko dobimo brez plastične embalaže. Lupine prelijemo s kisom, da so popolnoma potopljene. Ni treba, da naenkrat pojemo »tono« pomaranč, ampak lahko lupine v steklenico ali posodo, kjer jih hranimo, dodajamo sproti in jih sproti tudi prelivamo s kisom. Tako namočene lupine naj pred uporabo počakajo teden ali dva. Namig: pomaranče lahko nadomestimo z drugimi citrusi, na primer z limonami.

Nastalo čistilo je koncentrat – za čiščenje ga približno v razmerju 1:1 zmešamo z vodo. Po potrebi lahko seveda uporabimo tudi bolj ali manj koncentrirano čistilo.

Z naravnim, doma izdelanim čistilom se izognemo uporabi škodljivih kemikalij, ki lahko ob vdihavanju ali zaužitju povzročijo resne težave z zdravjem. Ravno tako je tovrstno čistilo manj okolju škodljivo. Vendar pozor: tako citrusi kot kis namreč vsebujejo kislino (prvi citronsko, drugo pa ocetno oziroma etanojsko), zato čistilo, izdelano iz teh dveh sestavin, ni najbolj primerno za čiščenje površin, ki so občutljive na kislino, na primer za marmor, granit in masiven les. Če niste prepričani, ali bo površina prenesla čiščenje s tem doma izdelanim čistilom, ga najprej preizkusite na težko vidnem mestu.

MD

Foto: arhiv Savus

Isti avtor