V teh vročih dneh se še kako prileže kepica sladoleda. Odličnega najdete v Trbovljah v Slaščičarni in kavarni Hamiti ob glavni cesti skozi Trbovlje pri trboveljski bolnišnici.

»Pri nas ponujamo veliko stvari. Sladoled, sadne kupe, banana split, banana kupa, lešnikova kupa, vaflje, palačinke, palačinke s sadjem, vaflje s sadjem, kave, frapeje, tortice, …« pravi lastnik kavarne Iljber Hamiti. V vročih dneh obiskovalci posegajo po vseh okusih sladoleda. »Največ jih seže po piškotu, vaniliji, čokoladi, jogurtu z gozdnimi sadeži, pravzaprav vse imajo radi,« pravi Hamiti.

Lahko konec leta štejete sladoled, ki ga Trboveljčani pri vas pojedo v tonah ali kilah?

Bi prej rekel v tonah (smeh).

Kaj pa druge stvari, po čem najbolj segajo?

Vse gre, ko je enkrat toplo, je vse polno in težko dobiš prostor. Včasih je vrsta skoraj do lekarne.

Koliko se vas je dotaknila korona kriza?

Slaščičarna je pri nas decembra in januarja tako ali tako zaprta. Se pa pozna, da smo bili pet mesecev zaprti. Ampak po eni strani mi je odgovarjalo decembra, da je država tudi januarja in februarja vsaj malo pomagala, drugače bi moral vse izpade dohodka kriti sam.

Kdaj ste odprli slaščičarno v Trbovljah?

Prej smo bili v Radencih, strici so še vedno tam. Oče pa je leta 1972 prišel sem in odprl slaščičarno.

Je imel kiosk tam, kjer je zdaj krožišče?

Najprej so imeli prodajalno pri tržnici, vendar se tega ne spomnim. Vem pa, da je naša obrt v družini stara okrog 100 let. Pri krožišču smo imeli kiosk, kjer smo poleg sladoleda ponujali tudi burek. Potem pa smo odprli lokal Center. Mi smo nato prevzeli sedanji lokal pri bolnici, v Centru pa je ostal stric.

Kdaj ste obrt prevzeli vi?

Kakšnih deset let nazaj. 25. maja je preteklo pet let, kar očeta ni več, dejavnost pa sem prevzel kakšnih pet let prej. Kar dolga doba je že.

Verjetno ste se učili od njega. Kako se prenašajo recepti za dober sladoled iz roda v rod?

To je pa skrivnost (smeh). Enkrat me je nekdo vprašal, kako ga delamo, pa sem rekel najdi mi recept od coca cole, jaz ti ga dam pa od sladoleda. Sem dosti povedal? (smeh)

Dosti.

Eden od rednih obiskovalcev naše slaščičarne hodi redno k meni na limonado. Enkrat me je vprašal, kaj delam, da je limonada tako dobra. Povedal je, da jo skuša narediti doma, pa mu ne uspeva. Odgovoril sem mu, da naj drugič, ko bo delal, da zraven malo vegete in popra. Šel je domov in je to res naredil. Pa je prišel kar slabe volje nazaj. (smeh)

Kaj moraš imeti, če hočeš narediti res dober sladoled?

Kvaliteto. Ne smeš »šparat«.

Pri sestavinah?

Seveda. Sestavine morajo biti dobre. Najboljše. Tudi kvaliteta, recimo mleka, mora biti vrhunska.

Za sladoled ste dobili tudi priznanje. 

Ja, za najboljši sladoled v Sloveniji. Slučajno sem izvedel za izbor, ki so ga delali v enem izmed medijev.

Hamiti je povedal še to, da so v zadnjem času razširili prostor na vrtu. Vendar je ta že premajhen in razmišlja še o eni širitvi. Ponosen je, da v lokalu dela celotna družina, še posebej pa upe polaga na svojega naslednika, ki mu bo, upa, enkrat predal slaščičarno, da bo nadaljeval tradicijo obrti in izdelave dobrega sladoleda v Trbovljah.

PR objava


 

Prejšnji članekAndreja Ojsteršek Urh: Prihaja obdobje mlade generacije
Naslednji članekZagorje za najlepše urejeno mesto