Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je tudi letos pripravila  tradicionalno, že 32. prireditev Dobrote slovenskih kmetij. Ta letos zaradi epidemije poteka nekoliko kasneje kot običajno. Izvedli so že prvi del prireditve – državno ocenjevanje prehranskih izdelkov s kmetij – sledi pa še drugi, festivalni del.

Letos je na prireditvi sodelovalo tudi 25 kmetij iz Zasavja. Številni med njimi so bili uspešni in bodo za kakovost svojih živil prejeli priznanja. Ta jim bodo podelili med 3. in 5. septembrom na Festivalu dobrote slovenskih kmetij, ki bo na Ptuju.

Zlata priznanja so prejeli: Urban in Ema Virant iz Ržiš (kmetija Pr Grivc) za jogurt, Silva in Franci Sešlar iz Podlipovice (kmetija Sešlar) za mlečne izdelke iz ekološke-biodinamične pridelave in za albuminsko skuto, Primož Vodušek iz Zagorja za žganje – viljamovka, Tatjana Pirnat iz Gabrskega za domače rezance, Jože Volaj z Dobovca za sadjevec, Terezija Kovačič iz Čeč (Zeliščno posestvo Cvetka) za čaj iz citronke ter Jože in Zdenka Kreže iz Podkraja za jabolčni bistri sok.

Srebrna priznanja so prejeli: Urban in Ema Virant iz Ržiš (kmetija Pr Grivc) za špehovko, Boštjan Vidmar z Izlak za sadjevec (sadno vino), Jože in Zdenka Kreže za jagodni džem in jabolčno žganje, Ivanka in Tomaž Rožej iz Turja za jabolčni bistri sok ter Matej Pust z Dola pri Hrastniku za kislo zelje in šampinjone v slanici.

Bronasta priznanja pa so prejeli: Silva in Franci Sešlar iz Podlipovice (kmetija Sešlar) za surovo maslo, Vojka Povše Krasnik za ocvirkov šarkelj in hruškovo žganje, Terezija Kovačič iz Čeč (Zeliščno posestvo Cvetka) za čajno mešanico Čisto grlo, Jože in Zdenka Kreže iz Podkraja za jagodni sok ter Matej Pust z Dola pri Hrastniku za domačo papriko v kisu.

Janja Žagar

Foto: Janja Žagar