Bitcoin je obširna zadeva, z nešteto vidiki ter različnimi perspektivami. Skupaj si ga bomo pogledali in razmišljali o njem na mnogo načinov. Tak pristop vam bo omogočal, da ga ocenjujemo z različnih zornih kotov in da tako dobite boljši vpogled, kaj to sploh je. Vseh člankov bo 25, povzeti pa so po avtorju Tomerju Strolightu, ki piše na mediumu.

Zakaj nakupna moč Bitcoina raste?

Delaš. Za to si plačan. Svojo plačo kasneje zamenjaš za delo drugih ljudi.

Imam vprašanje zate.

Ali vaša plača s časom lahko kupi več ali manj dela drugih ljudi? Lahko vas vprašam tudi drugače: Ali boste naslednje leto za svojo plačo dobili več blaga oz. storitev, kot jih dobite danes?

Odgovor je na dlani. Inflacija zmanjšuje vašo kupno moč. Tako pa je zato, ker dobava denarja (printanje) raste mnogo hitreje kot delo, ki je bilo opravljeno. S časom denar tako kupi vse manj dela ali storitev.

Če imate zlato, se kupna moč te žlahtne kovine ohranja, saj proizvodnja zlata zahteva delo, ki je skozi čas bolj ali manj enako.

Če ste lastnik bitcoina, pa se vaša kupna moč s časom vseskozi povečuje. In to zelo hitro. Zakaj je temu tako?

Predstavljajte si, da bi trenuten proces pridobivanja/tiskanja denarja obrnili na glavo. Zamislite si sistem, v katerem bi bilo nemogoče naprintati več denarja brez pokritja. Kaj bi bilo, če ne bi bilo tako enostavno ustvariti novega denarja, ampak bi tak sistem zahteval vse več dela za pridobivanje novo nastalega denarja? Kaj bi bilo, če bi ne glede na količino dela, porabljeno za pridobivanje novega denarja, le ta imel natanko določen razpored, po katerem nastaja? Dobava novega denarja bi se s časom vse bolj zmanjševala. Po domače: vsako naslednje časovno obdobje bi nastajalo vse manj novega denarja. Seveda bi z osnovnim zasukom procesa in vse bolj redkim novim denarjem, ta pridobival na vrednosti oz. kupni moči. To je Bitcoin.

Bitcoin tako inflacijo obrne na glavo. Ko se odločite za Bitcoin, v bistvu sprejmete nasprotni proces, kot je ta, kjer vaš denar postopoma izgublja vrednost. Bitcoinova nakupna moč je le nasprotna inflaciji — obrnete inflatorni kovanec in na drugi strani je bitcoin. Kljub vsemu, bitcoin ni kovanec, ki se ga meče. Bitcoin je kovanec, ki se ga izbere!

Izberite bitcoin in nikoli več vam ne bo treba skrbeti glede inflacije. Pravzaprav boste pridobili, saj bo vaša kupna moč z leti naraščala!

Opomba 1

Kratka opomba za bolj pazljivega bralca: v resnici Bitcoin pravzaprav ne zahteva vse več dela za pridobivanje novih bitcoinov. V realnosti pa je tako, da njegova cena hitro narašča in zaradi tega so ljudje pripravljeni vložiti vse več dela za nastanek novih kovancev.

Opomba 2

Bitcoin (z veliko začetnico): se nanaša na kompleksno digitalno blockchain mrežo ali protokol oz. mrežni transakcijski sistem, ki bazira na določenih pravilih.

bitcoin (z malo začetnico): kovanec ali denar oz. digitalna valuta.

Naslednji petek: Zakaj ne rabim dovoljenja za uporabo Bitcoina?

Peter Golob